Η εισβολή του Πούτιν ξύπνησε την Ευρώπη

Η εισβολή του Πούτιν ξύπνησε την Ευρώπη

Μέσα σε μία νύχτα, Σουηδία και Φινλανδία εγκατέλειψαν 70 χρόνια ουδετερότητας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πούτιν δεν εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τη Ρωσία. Η ρωσική εισβολή και οι αγριότητες εναντίον αμάχων αντιμετωπίζονται από την Ευρώπη ως επανάληψη της επίθεσης του Χίτλερ. Αν προσθέσουμε τις απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, τότε όλα εξηγούνται.

Ετσι εξηγείται γιατί η γερμανική κυβέρνηση παραμέρισε 80 χρόνια απέχθειας σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα, ανακοινώνοντας μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της. Ετσι εξηγείται γιατί μέσα σε μία νύχτα, Σουηδία και Φινλανδία εγκατέλειψαν 70 χρόνια ουδετερότητας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ετσι εξηγείται γιατί η Πολωνία διέκοψε τις φιλικές σχέσεις της με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν και άνοιξε τα σύνορά της σε δύο εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Ετσι εξηγείται το εύρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ευρωπαϊκό σεισμό και αφύπνιση όλης της ηπείρου. Παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ενωση, πολλοί Ευρωπαίοι αναρωτιούνται πόσο θα επηρεασθούν οι οικονομίες τους από τις σκληρές παρενέργειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Ο Πούτιν ποντάρει στην κόπωση της Δύσης», λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι.

Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν ήδη πιέσεις στον πρόεδρο Μπάιντεν προκειμένου να έρθει σε επικοινωνία με τον Πούτιν με στόχο την κήρυξη εκεχειρίας. Ο ρωσικός στρατός, που σφυροκοπά ουκρανικές πόλεις, δεν χρειάζεται καν να είναι ευθύβολος, χάρη στη συντριπτική του αριθμητική υπεροχή. Εύχομαι οι Ουκρανοί να καταφέρουν να αντισταθούν όσο χρειασθεί, μέχρι την άφιξη δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες θα πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT