Το μεγαλύτερο φυτό-κλώνος στον κόσμο

Η ποσειδωνία του Σαρκ Μπέι εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν από 4.500 χρόνια.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πυθμένας του ωκεανού στο Σαρκ Μπέι της δυτικής Αυστραλίας καλύπτεται από ένα καταπράσινο χαλί από θαλάσσιο γρασίδι. Λικνίζεται από τα ρεύματα και συνιστά έναν υπέροχο μεζέ για τις αλλικορίδες, τα συμπαθέστατα ντούγκονγκ.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα θαλάσσια χορτάρια είναι κλώνοι ενός μοναδικού φυτού που κλωνοποιεί τον εαυτό του επί 4.500 χρόνια. Το θαλάσσιο χορτάρι, που ανήκει στο είδος αυστραλιανή ποσειδωνία, έχει ομοιότητες με το φρέσκο κρεμμύδι, σημειώνει η Τζέιν Εντζλο, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, η οποία υπογράφει τη μελέτη στην επιθεώρηση Proceedings of The Royal Society B.

Η Εντζλο και οι συνεργάτες της έκαναν την ανακάλυψη τυχαία, καταγράφοντας τα είδη ποσειδωνίας του Σαρκ Μπέι. Αφού τα συνέλεξαν από τον βυθό, τα ανέλυσαν γενετικά και συνέκριναν το DNA τους. Ετσι διαπίστωσαν ότι η γενετική ταυτότητα αυτών των φαινομενικά ξεχωριστών βλαστών είναι πανομοιότυπη. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο γιγαντιαίος υποθαλάσσιος χλοοτάπητας είναι ένα μοναδικό φυτό.

Στις βορειότερες περιοχές του Σαρκ Μπέι, τα χορτάρια αναπαράγονται σεξουαλικά. Στις υπόλοιπες, όμως, η ποσειδωνία κλωνοποιεί τον εαυτό της δημιουργώντας νέους βλαστούς που ξεπηδούν από το ριζικό της σύστημα. Με βάση την ηλικία του Σαρκ Μπέι και την ταχύτητα ανάπτυξης της θαλάσσιας χλόης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κλώνος χρονολογείται πριν από 4.500 χρόνια.

Τα χορτάρια είναι υβρίδια δύο επιμέρους ειδών και διαθέτουν δύο ολοκληρωμένα γονιδιώματα, ένα γενετικό φαινόμενο που ονομάζεται πολυπλοειδία. Σήμερα, μάλιστα, εξαιτίας των εξελικτικών της προνομίων, η ποσειδωνία του Σαρκ Μπέι είναι ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός του κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT