Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα: «100 ημέρες γενναίας αντίστασης»

Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα: «100 ημέρες γενναίας αντίστασης»

Ας επιστρέψουμε σε μία ειρηνική ζωή και ας αποκαταστήσουμε την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαιρετίζω τους γενναίους ανθρώπους της αδάμαστης χώρας!». Αυτά είναι τα λόγια που καθημερινά ακούει ο κάθε Ουκρανός από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά το κυρίαρχο κράτος μας.

Παρόλο που στην αρχή του πολέμου είχε αμφισβητηθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί επιτυχώς τον εαυτό της, η χώρα μας και ο λαός της εδώ και 100 ημέρες μάχονται εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

Για την ελευθερία, την εθνική ταυτότητα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής μας, επιδεικνύοντας απέναντι στον εισβολέα πρωτοφανές θάρρος και αντίσταση.

Ο ελληνικός λαός, όσο κανείς, γνωρίζει το τίμημα του αγώνα για την ανεξαρτησία. Σήμερα οι Ουκρανοί πολεμούν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, τη στιγμή που η Ρωσία αρνείται την ίδια την ύπαρξη του έθνους μας.

Γι’ αυτό δεν αγωνίστηκαν οι Ελληνες πριν από 200 χρόνια; Προφανώς, ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκε την εθνική του ταυτότητα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό του ενός προς τον άλλο και προς την ελεύθερη ζωή.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σήμερα οι Ουκρανοί υπερασπίζονται αυτές τις αξίες με το τίμημα της ζωής τους. Για όλα όσα περιέγραψαν οι αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι και αργότερα έγιναν το σύμβολο της σύγχρονης, ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης.

Σήμερα, όμως, αυτές οι αξίες δέχονται ξανά επίθεση και, συνεπώς, πρέπει να τις υπερασπίσουμε ακόμα μια φορά. Στην ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα μας, στην Ευρώπη. Αποτελεί κοινό μας καθήκον να τερματίσουμε την επίθεση κατά της Ουκρανίας, γιατί η τυραννία και η επιθετικότητα δεν έχουν σύνορα. Και αν κάποιος πιστεύει ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στην Ουκρανία, σαφέστατα κάνει λάθος.

Το καθεστώς του Κρεμλίνου δεν απειλείται από την Ουκρανία, αλλά από τη δημοκρατία και τις αξίες της, που δεν υφίσταντο ποτέ στη Ρωσία. Για αυτές τις αξίες αγωνίστηκαν οι λαοί μας, για τις αξίες που σήμερα θεωρούνται δεδομένες, για τις αξίες που έχουν ενσωματωθεί σε διεθνή νομοθεσία, συμβάσεις και καταστατικά.

Επιπλέον, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει αμφισβητήσει το διεθνές σύστημα ασφάλειας, αλλά και την αρχιτεκτονική, που χτίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ειρήνη δέχεται επίθεση όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Χωρίς την αποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών, χωρίς τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, χωρίς μια διεθνή έννομη τάξη βασισμένη σε κανονισμούς, ο κόσμος στην πολιτική του διάσταση, αλλά και σε διάσταση ασφαλείας, δεν έχει καμία πιθανότητα για ειρήνη και φωτεινό μέλλον.

Ας επιστρέψουμε σε μία ειρηνική ζωή και ας αποκαταστήσουμε την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!

Ποιο είναι το τίμημα της ειρήνης και της ασφάλειας σήμερα; Η ανθρώπινη ζωή, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Κάθε μέρα η Ρωσία βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών και παιδικών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.

Ομως, ο κυνισμός της ρωσικής κυβέρνησης κοστίζει στην Ουκρανία τη ζωή τουλάχιστον δύο παιδιών την ημέρα με αποτέλεσμα περισσότερα από 240 παιδιά να έχουν ήδη δολοφονηθεί. Το έγκλημα δεν διαπράττεται από μόνο του, έχει άνθρωπο από πίσω. Αυτόν που βίασε μια νεαρή γυναίκα, που σκότωσε έναν άνδρα, ο οποίος οδηγούσε ένα ποδήλατο, που πυροβόλησε ανθρώπους που περίμεναν σε μια ουρά για ψωμί, που άνοιξε πυρ εναντίον ανθρωπιστικών αποστολών, που βομβάρδισε νοσοκομεία και καταφύγια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ονόματα και θα φέρουν ποινική ευθύνη.

Η ειρήνη δεν μπορεί να βασιλέψει χωρίς δικαιοσύνη. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην αλήθεια, το δικαίωμα στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή στα δικαστήρια για τα θύματα και τους συγγενείς τους.

Ωστόσο, έπειτα από 100 ημέρες σκληρής αντίστασης, οι Ουκρανοί δεν τα παράτησαν, γιατί εμείς παλεύουμε για το μέλλον μας, τη χώρα μας και την ανεξαρτησία μας. Γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος δεν άλλαξε μόνο την Ουκρανία και τους Ουκρανούς, αλλά και ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ενώθηκαν για να στηρίξουν την Ουκρανία και να βοηθήσουν τους Ουκρανούς.

Η Ουκρανία είναι ευγνώμων για την προστασία και τη φροντίδα που παρέχει η Ελλάδα σε εκείνους τους Ουκρανούς που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα σας. Νιώθουμε τη στήριξη της κυβέρνησής σας, αλλά και του ελληνικού λαού. Είμαι βέβαιος ότι από κοινού θα καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε όλα. Να διώξουμε από τη χώρα μας τον εισβολέα, οδηγούμενο από αναθεωρητισμό και όραμα για επικράτηση του ιμπεριαλισμού.

Ελπίζουμε για ένα διαφορετικό μέλλον για τα παιδιά μας. Γνωρίζω ότι στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αξίες, ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ξαναχτίσουμε μαζί τη Μαριούπολη, θα δώσουμε νέα πνοή στις ουκρανικές πόλεις, θα πούμε «ευχαριστώ» σε κάθε άνθρωπο που προσέφερε καταφύγιο σε Ουκρανούς, που γλίτωσαν από τον πόλεμο.

Και το πιο σημαντικό, ας επιστρέψουμε σε μία ειρηνική ζωή και ας αποκαταστήσουμε την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!

* Ο κ. Σεργκέι Σουτένκο είναι πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT