Σουηδία: Μια Κούρδισσα έσωσε την κυβέρνηση

Σουηδία: Μια Κούρδισσα έσωσε την κυβέρνηση

Η ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτού Αμινέχ Κακαμπαβέχ ήταν αυτή που έκρινε το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. «Ο δύσκολος δρόμος της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ ξαφνικά έγινε ακόμη πιο αβέβαιος. Για μία ακόμη φορά, η (κουρδικής καταγωγής) ανεξάρτητη βουλευτής Αμινέχ Κακαμπαβέχ έπαιξε ρόλο-κλειδί στη σουηδική εσωτερική πολιτική και αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Ετσι άρχισε η ανάλυση του Ματς Κνούτσον, πολιτικού συντάκτη του πρώτου καναλιού της σουηδικής τηλεόρασης, ύστερα από μια δραματική ημέρα, κατά την οποία η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον κινδύνευσε με κατάρρευση.

Η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εσωτερικών της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, Μόργκαν Γιόχανσον, από τη δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση καταψηφίστηκε με διαφορά μόλις μιας ψήφου. Η Κακαμπαβέχ, που είχε διασώσει την Αντερσον ήδη μία φορά, όταν κινδύνευσε να πέσει μόλις μία ημέρα αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αρνήθηκε εκ νέου να συνταχθεί με τους αντιπάλους της πρωθυπουργού, χαρίζοντας στην κυβέρνηση μειοψηφίας παράταση ζωής έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Κακαμπαβέχ, η οποία έχει γεννηθεί στις κουρδικές περιοχές του Ιράν και σχετίζεται με την κουρδική οργάνωση PYD, είχε μπει ονομαστικά στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών, όταν αυτές ζήτησαν από τη Σουηδία να διακόψει τις σχέσεις της με τους Κούρδους, προκειμένου η Αγκυρα να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το τουρκικό βέτο παραμένει, το ίδιο και οι σχέσεις της Σουηδίας με τους Κούρδους, παρότι η Αντερσον υποστήριξε σε όλους τους τόνους ότι δεν έδωσε κανένα αντάλλαγμα στην Κούρδισσα βουλευτή για να εξασφαλίσει τη στήριξή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT