Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 106ης μέρας της εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-λεπτό-προς-λεπτ-561901915
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 106ης μέρας της εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:14

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων -συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων- σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και δεκάδων κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα από την ουκρανική προεδρία.

Μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις, ξεχωρίζουν ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Οι ουκρανικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμάται πως έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ο Ζελένσκι πίεζε για μια συνάντηση με τον Πούτιν, αλλά το Κρεμλίνο δεν άφηνε πολλές ελπίδες για την υλοποίησή της, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν πολλές προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις μεταξύ διπλωματικών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν πλέον «παγώσει» και η Ουκρανία ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιβάλει ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

21:58

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επίθεσης στο Κίεβο αυτή τη στιγμή»

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επίθεσης στο Κίεβο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει συγκέντρωση Ρώσων και Λευκορώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία (σ.σ. περισσότερο από 150 χλμ προς τα βόρεια του Κιέβου), αλλά έχουμε συνείδηση ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά στο μέλλον», τόνισε ο Μοναστίρσκι, φορώντας στρατιωτικό φούτερ και καθισμένος μπροστά από την ουκρανική σημαία σε ένα μεγάλο δωμάτιο.

«Προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη» γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, ανέφερε ο υπουργός, συμπεριλαμβανομένης της «προετοιμασίας γραμμής άμυνας και εκπαίδευσης στρατιωτών», για την προστασία του Κιέβου από πιθανή επίθεση.

Δηλώνοντας σχετικά αισιόδοξος για την τρέχουσα κατάσταση στην πρωτεύουσα, ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «οποιοδήποτε μέρος στην Ουκρανία μπορεί να γίνει στόχος ρουκετών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου», συμπεριλαμβανομένης της «περιοχής της προεδρικής διοίκησης και του ιστορικού κέντρου».

20:55

Δυτικός αξιωματούχος: Έως και 20.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισέλθουν στην Ουκρανία μπορεί τώρα να φτάνει τους 20.000, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση δυτικών αξιωματούχων.

«Όσον αφορά τους θανάτους των Ρώσων, ο αριθμός είναι μεταξύ 15.000 και 20.000», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές «αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση», προσθέτοντας: «Βρίσκονται πάνω από 100 ημέρες σε μια σφοδρή σύγκρουση με θύματα και από τις δύο πλευρές. Θα αντιμετωπίσουν ζητήματα ηθικού. Αλλά οι Ουκρανοί παλεύουν για την πατρίδα τους και βρίσκονται σε πολύ καλές αμυντικές θέσεις, έτσι έχουν το πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων από αυτή την άποψη».

20:52
20:15
19:55

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: 100 νεκροί και 500 τραυματίες στρατιώτες κάθε ημέρα

«Έως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ.

Ο υπουργός δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία καθώς οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ιδίως στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει την 1η Ιουνίου ότι ο στρατός χάνει 60 έως 100 στρατιώτες την ημέρα.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών στην οποία παρουσιάζεται η εικόνα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, και στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα The Independent, οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται μαζικές απώλειες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αναλογία 20 προς ένα στο πυροβολικό και 40 προς ένα ως προς τα πολεμοφόδια.

Η έκθεση που έχει συνταχθεί από Ουκρανούς και Δυτικούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, δείχνει επίσης ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς καθώς το πυροβολικό τους είναι περιορισμένο στην εμβέλεια των 25 χιλιομέτρων, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να καταφέρουν πλήγματα από απόσταση 12 φορές μεγαλύτερη.

Η έκθεση, την οποία είδε ο Independent, αναφέρει ότι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, με έως και 100 στρατιώτες να σκοτώνονται καθημερινά, έχει «σοβαρό αποθαρρυντικό αντίκτυπο στις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς και πολύ πραγματικές υλικές επιπτώσεις και οι περιπτώσεις λιποταξίας αυξάνονται κάθε εβδομάδα».

19:54

Για 100 νεκρούς και 500 τραυματίες, καθημερινά, κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας 

«Έως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξει Ρέζνικοφ.

Ο υπουργός έδωσε αυτά τα στοιχεία καθώς οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ιδίως στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει την 1η Ιουνίου ότι ο στρατός χάνει 60 έως 100 στρατιώτες την ημέρα. 

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών στην οποία παρουσιάζεται η εικόνα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, και στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα The Independent, οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται μαζικές απώλειες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αναλογία 20 προς ένα στο πυροβολικό και 40 προς ένα ως προς τα πολεμοφόδια.

19:48

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα σύνορα για να επιτρέψει την κατασκευή φράκτη στα ανατολικά σύνορά της με τη Ρωσία

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, κυρίως σημειωμένα με πινακίδες και πλαστικές γραμμές, αναφέρει το Reuters.

Η κίνηση για τροποποίηση της νομοθεσίας για τα σύνορα έρχεται καθώς η φινλανδική κυβέρνηση σπεύδει να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της προσπάθειας της Φινλανδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κατασκευής φραγμών, όπως φράχτες, καθώς και νέων δρόμων για τη διευκόλυνση της περιπολίας στα σύνορα.

19:46

Το ΔΝΤ ελπίζει να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει την Ουκρανία

Ο Καναδάς και η Γερμανία έχουν ήδη δεσμευτεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν νέο διαχειριζόμενο λογαριασμό που δημιούργησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, ενώ άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο Ράις αρνήθηκε να υπολογίσει το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί στον λογαριασμό, αλλά είπε ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να είναι «όσο το δυνατόν μεγαλύτερο», δεδομένων των τεράστιων αναγκών της Ουκρανίας καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή.

19:14

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας λέει ότι χρειάζονται απεγνωσμένα βαρέα όπλα

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την ταχύτητα ή την ποσότητα των όπλων που έρχονται στην χώρα, παρότι επαίνεσε τη γενναιοδωρία των δυτικών συμμάχων.

«Έχουμε ήδη παραλάβει και παραδώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σημαντικό αριθμό όπλων», δήλωσε ο Ολεξέι Ρεζνίκοβ και πρόσθεσε: «Αυτοί οι αριθμοί θα ήταν αρκετοί για μια νικηφόρα αμυντική επιχείρηση εναντίον οποιουδήποτε στρατού στην Ευρώπη. Αλλά όχι εναντίον της Ρωσίας».

19:11

Η Ρωσία ανοίγει 1.100 υποθέσεις εναντίον Ουκρανών στρατιωτών

Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν την Πέμπτη ότι είχαν ανοίξει περισσότερες από 1.100 υποθέσεις για «εγκλήματα κατά της ειρήνης» που «διέπραξε η ουκρανική κυβέρνηση», ανοίγοντας το δρόμο για μια μαζική δίκη επίδειξης εκατοντάδων μελών του στρατού της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εξ αρχής δικαιολόγησε την εισβολή της στην Ουκρανία με έναν ψευδή ισχυρισμό, ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο ελέγχεται από ακροδεξιές, φιλοναζιστικές ομάδες.

18:49

Η συγκομιδή του επόμενου έτους θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40%, λέει ο Ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας

Η συγκομιδή του επόμενου έτους στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 40% λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής, δήλωσε στο CNN ο υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι.

«Έχουμε χάσει το 25% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Όσον αφορά τους όγκους, βέβαια, είναι περισσότερο. Αναμένουμε ότι η συγκομιδή θα είναι περίπου 35% μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, που σημαίνει περίπου 30 εκατομμύρια τόνους λιγότερο, 35-40% λιγότερο, σχεδόν το ήμισυ της συγκομιδής του προηγούμενου έτους», είπε.

Τόνισε επίσης ότι εκτιμάται πως 500.000 μετρικοί τόνοι σιτηρών έχουν κλαπεί από τη Ρωσία σε εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα μπορούσαν να επιλυθούν, αλλά η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τις νάρκες από τα ύδατα για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των πλοίων.

18:43

Πούτιν: Η Ρωσία «δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της» όπως η ΕΣΣΔ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πέσει κανένα Σιδηρούν Παραπέτασμα στη ρωσική οικονομία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, επειδή η Μόσχα δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της, όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση.

Όταν ρωτήθηκε για τη σύναψη συμφωνιών με εταίρους όπως η Κίνα και η Ρωσία εν μέσω του «κλεισίματος» της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει ανοιχτή.

18:33

Λιζ Τρας: Καταδικάζουμε την απόφαση για θανατική ποινή

Η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας είπε ότι «καταδικάζει απόλυτα» το γεγονός της θανατικής ποινής των δύο Βρετανών μαχητών.

«Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια προσχηματική κρίση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις στηρίξουμε», τόνισε.

Οι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για «δραστηριότητες μισθοφόρων και διάπραξη πράξεων με στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης της ΛΔΔ», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο δικαστικό αξιωματούχο.

Είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με εκτελεστικό απόσπασμα.

Οι άνδρες έχουν τώρα ένα μήνα για να κάνουν έφεση κατά της απόφασης, είπε ο δικηγόρος τους.

17:58

Η βρετανική κυβέρνηση «ανησυχεί βαθιά» για τις θανατικές ποινές

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «βαθιά ανήσυχη» μετά τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους Βρετανούς Άιντεν Άσλιν και ο Σον Πίνερ, οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Προφανώς μας ανησυχεί βαθιά αυτό. Έχουμε πει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς. Θα γνωρίζετε ότι βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλία και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Έτσι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρετούσε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και κρατείται ως αιχμάλωτος πολέμου».

17:34

Ουκρανός διοικητής στο Σεβεροντόνετσκ : Τα στρατεύματα μάχονται για «κάθε σπίτι και κάθε δρόμο»

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, είπε νωρίτερα ότι το Σεβεροντόνετσκ θα «απελευθερωθεί σε λίγες μέρες». Τώρα, ο Ουκρανός διοικητής Πέτρο Κουζούκ περιέγραψε πώς τα στρατεύματά του πολεμούν «για κάθε σπίτι και κάθε δρόμο» στην περιοχή.

Ο διοικητής του τάγματος εθνοφρουράς Svoboda (Ελευθερία), είπε ότι οι οδομαχίες στη μικρή βιομηχανική πόλη μαίνονταν κάτω από τα σφοδρά πυρά του ρωσικού πυροβολικού που έθεταν σε κίνδυνο τα στρατεύματα και στις δύο πλευρές.

«Παλεύουμε για κάθε σπίτι και κάθε δρόμο», είπε στην εθνική τηλεόραση.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν επιτυχημένη για εμάς. Περάσαμε σε αντεπίθεση και σε ορισμένες περιοχές καταφέραμε να τους απωθήσουμε κατά ένα ή δύο τετράγωνα. Σε άλλες τους απωθήσαμε κυριολεκτικά κατά ένα ή δύο σπίτια», τόνισε.

17:03

Θανατική ποινή σε Βρετανούς μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία

Σε δύο Βρετανούς μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία επιβλήθηκε η θανατική ποινή, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Άιντεν Άσλιν, 28 ετών, από το Νιούαρκ και ο Σον Πίνερ, 48 ετών, από το Μπέντφορντσάιρ, πολεμούσαν στην Ουκρανία όταν συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Απρίλιο και κρατήθηκαν στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Τα Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι «εκπαιδεύτηκαν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες».

Σήμερα, το ανώτατο δικαστήριο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) εξέδωσε θανατικές ποινές στους δύο Βρετανούς, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η θανατική ποινή επιβλήθηκε και σε έναν Μαροκινό υπήκοο.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το TASS, μετέδωσε ότι οι άνδρες σκόπευαν να ασκήσουν έφεση.

16:41
16:39

Η Ρωσία άρχισε να πληρώνει τους συνταξιούχους της Μαριούπολης σε ρούβλια

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη άρχισαν να πληρώνουν τις συντάξεις σε ρωσικά ρούβλια, χρησιμοποιώντας μετρητά, δήλωσε την Πέμπτη σύμβουλος του Ουκρανού δημάρχου της πόλης.

«Είναι πλέον γνωστό ότι οι κατακτητές έχουν ήδη παραδώσει φορτηγά με μετρητά», δήλωσε ο Πέτρο Αντρουτσένκο στην εθνική τηλεόραση.

«Οι ρωσικές συντάξεις δίνονται στους συνταξιούχους σε ρωσικά ρούβλια – κάτι που δείχνει πολύ καλά τι είναι η ρωσική οικονομία, ότι ένα τέτοιο χρηματικό ποσό μπορεί ανόητα να εισαχθεί σε μετρητά και να αρχίσει να μοιράζεται».

16:34

Τζόνσον: Η πίεση στους Ουκρανούς να αποδεχθούν έναν κακό συμβιβασμό είναι ηθικά αποκρουστική

Οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους των Δυτικών προς την Ουκρανία να αποδεχθεί έναν «κακό» συμβιβασμό με την Ρωσία θα ήταν «ηθικά αποκρουστικό», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

15:48

Bloomberg: Γιατί δεν πρέπει να «ξεχνάμε» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία μετρά περισσότερες από 100 ημέρες και η υπόθεση της Ουκρανίας έχει αρχίσει να κουράζει τους περισσότερους, εκτιμά στο πρακτορείο Bloomberg Ρώσος αρθρογράφος που ζει στις ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι η φρίκη που προκαλεί η Μόσχα αξίζει συνεχούς παρακολούθησης ενώ οι Ουκρανοί έχουν ανάγκη συνεχούς ενίσχυσης, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πολέμου αυτού.

15:02

Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Ο Πούτιν δεν είναι υπερήρωας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι υπερήρωας ούτε έχει ειδικές ικανότητες και εργαλεία που δεν έχει ο δημοκρατικός κόσμος, τόνισε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή και την Ευρω-Ατλαντική Ενσωμάτωση Όλγκα Στεφανίσινα.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η κ. Στεφανίσινα σημείωσε ότι «η Ρωσία, το Κρεμλίνο και ο Πούτιν ειδικότερα θα πάνε τόσο μακριά όσο τους επιτραπεί. Η Ουκρανία έχει δείξει εδώ και χρόνια και ακόμη περισσότερο μετά τις 24 Φεβρουαρίου ότι η κόκκινη γραμμή, όταν υπάρχει, μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί πολίτες, ο ουκρανικός στρατός και η Ουκρανία ως χώρα σταμάτησαν τη Ρωσία σε διάφορες κατευθύνσεις».

Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία και ο Πούτιν ειδικότερα δεν είναι υπερήρωας, δεν έχει ειδικές ικανότητες ούτε εργαλεία τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο. Θα πάει λοιπόν τόσο μακριά όσο του επιτραπεί».

«Είμαστε μόνο εμείς που μπορούμε να τον σταματήσουμε. Εμείς ως Ουκρανοί και εμείς μαζί ως Ευρωπαίοι», υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Όσον αφορά στο τέλος του πολέμου, απάντησε ότι είναι περίπλοκη ερώτηση και κανείς δεν θα κάνει κάποια πρόβλεψη. Εστίασε ωστόσο στην συντονισμένη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να σχεδιάσουμε συντονισμένα την παράδοση των όπλων και αυτό μας κάνει πιο ικανούς να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, πιο ικανούς να οργανώσουμε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πιο ικανούς να επανακαταλάβουμε τα εδάφη μας», εξήγησε.

13:22

Ασκήσεις του ρωσικού στρατού στη Βαλτική

Δεκάδες πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Βαλτική, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην περιοχή αυτή όπου διεξάγονται ταυτόχρονα στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, ναυτικές τακτικές ομάδες του Στόλου της Βαλτικής απέπλευσαν από τις βάσεις τους και έχουν αναπτυχθεί σε προκαθορισμένες ζώνες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Περί τα 60 πλοία και 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχουν στις ασκήσεις, που διεξάγονται σε θάλασσα και στην ξηρά, στα κέντρα εκπαίδευσης του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Οι ρωσικές ασκήσεις συμπίπτουν χρονικά με τις ετήσιες ασκήσεις που διεξάγει από την Κυριακή το ΝΑΤΟ στην Βαλτική, με την ονομασία Baltops 22, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Ιουνίου.

11:48

Σφοδρός βομβαρδισμός στο Σεβεροντονέτσκ

Μαίνονται οι οδομαχίες στο Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν «οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις περιοχές της στρατηγικής σημασίας πόλης που βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση «να καθαρίσουν» όταν θα παραλάβουν συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, δήλωσε ο κυβερνήτης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη «σε 2, 3 ημέρες», μόλις θα έχουν στην διάθεσή τους τα δυτικά συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, πρόσθεσε ο ίδιος

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες και ελέγχουν «μεγάλο μέρος της πόλης».

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ακόμη τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης και γειτονικών περιοχών της πόλης Σιεβιεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και η κατάσταση είναι «δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.

Οι γραμμές άμυνας αντέχουν, παρά τον σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, αλλά πλέον είναι αδύνατη η απομάκρυνση των αμάχων.

Περί τους 10.000 πολίτες παραμένουν στην πόλη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

 

11:04

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ακυρώνει την επίσκεψή του στο Βερολίνο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ακύρωσε την επίσκεψη στο Βερολίνο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, οπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η επίσκεψή του στο Βερολίνο θα ακυρωθεί σύντομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι λόγοι αυτής της απόφασης δεν κατονομάζονται.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναμενόταν να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την υπουργό Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν το ταξίδι του κ. Σολτς στην Ελλάδα αύριο.

10:59

Ρώσοι αξιωματούχοι σπεύδουν στο Ντονμπάς για να ετοιμάσουν την προσάρτησή του

Η διαδικασία απορρόφησης των κατακτημένων εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία προχωρεί με γοργούς ρυθμούς σύμφωνα με τοπικούς ρωσόφιλους αξιωματούχους στο Ντονμπάς.

Ο νέος λεγόμενος πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Βιτάλι Χοτσένκο, δήλωσε την Πέμπτη στη ρωσική τηλεόραση πως η ενσωμάτωση της περιοχής στη Ρωσία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, «είμαστε σε επαφή με όλους τους επικεφαλής, τους κυβερνήτες, με τους συμβούλους τους. Πολλοί εκπρόσωποι διοικήσεων, κυβερνήσεων, δήμων κλπ. έχουν ήδη προσγειωθεί εδώ», είπε ο κ. Χοτσένκο.

«Ένα σημαντικό πράγμα είναι η ταύτιση της νομοθεσίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, κινούμαστε ο ένας προς τον άλλο και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η νομοθεσία μας είναι παρόμοια με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

10:45

Η Ελλάδα υποδέχθηκε άλλους 318 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Άλλοι 318 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, από τους οποίους 65 είναι ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής.

Αναλυτικά, μέσω του Προμαχώνα εισήλθαν 114 πρόσφυγες από την Ουκρανία, άλλοι 40 από τους Ευζώνους και 55 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 73, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 19 και στα λοιπά αεροδρόμια 17.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 35.743 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 8.895 ανήλικοι.

10:38

Δήμαρχος Σεβεροντονέτσκ: Η άμυνά μας αντέχει ακόμη

Η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ είναι πολύ δύσκολη, αλλά η «γραμμή άμυνάς μας κρατά ακόμη», σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, Ολεξάντρ Στριούκ.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στην ουκρανική τηλεόραση ότι «το εργοστάσιο Αζότ βομβαρδίζεται. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη αλλά υπό έλεγχο».

Πρόσθεσε ότι το ένα τρίτο των κατοικιών χρειάζεται ανοικοδόμηση, κυρίως στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ αλλά και σε μερικά προάστια. «Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, θέρμανση, φυσικό αέριο και χρειάζεται να φέρουμε επειγόντως τρόφιμα με όποιον τρόπο μπορούμε».

«Στην πόλη παραμένουν περί τους 10.000 κατοίκους ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων», είπε ο κ. Στριούκ, εξηγώντας ότι η απομάκρυνση αμάχων είναι αδύνατη λόγω των μαχών και των βομβαρδισμών.

10:03

Ζελένσκι: Θα πεινάσουν εκατομμύρια από τον ναυτικό αποκλεισμό

Εκατομμύρια κόσμος μπορεί να λιμοκτονήσει εξαιτίας του αποκλεισμού της Ρωσίας στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προειδοποιώντας ότι ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα μιας «τρομερής επισιτιστικής κρίσης», είπε σε τηλεοπτική δήλωση ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εξάγει σιτάρι, καλαμπόκι, λάδι και άλλα προϊόντα και πρόσθεσε: «Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να λιμοκτονήσουν εάν ο ρωσικός αποκλεισμός του η Μαύρη Θάλασσα συνεχιστεί».

09:21

Οι ΗΠΑ θέλουν να είναι σίγουρες πως τα συστήματα HIMARS θα χρησιμοποιηθούν σωστά

Οι ΗΠΑ θέλουν να σιγουρευτούν πως οι ουκρανοί στρατιωτικοί θα είναι σε θέση να τα χειρίζονται σωστά τα συστήματα πυροβολικού υψηλής ακρίβειας HIMARS προτού τους στείλουν περισσότερα, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι.

Όπως είπε, το HIMARS είναι «εξελιγμένο» σύστημα και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές τους, οι συντηρητές τους, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί.

Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή τεσσάρων HIMARS (εκτοξευτήρων πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε ελαφριά τεθωρακισμένα), αριθμό που αντιστοιχεί σε μια μοίρα (πυροβολαρχίας) με περίπου τριάντα στρατιωτικούς στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε κατόπιν την αποστολή παρόμοιων συστημάτων MLRS, εκτοξευτήρων πυραύλων προσαρμοσμένων σε πιο βαριά τεθωρακισμένα με ερπύστριες.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου όμως διαβεβαίωσε πως πρόκειται για επιλογή που αποφασίστηκε σε συντονισμό με το Κίεβο να εφοδιάζεται «μια μοίρα» του ουκρανικού πυροβολικού «κάθε φορά».

Με τα MLRS που θα στείλουν οι Βρετανοί και άλλη μια χώρα, που δεν κατονόμασε, «σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν μια πλήρη πυροβολαρχία», δηλαδή δύο μοίρες, σημείωσε. «Και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση στη συνέχεια, ανάλογα με τις αποφάσεις» του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε.

09:14

Το Κίεβο παραλαμβάνει σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό, δίχως οι στρατιώτες να γνωρίζουν τον χειρισμό των συστημάτων

08:31

Πόλη-φάντασμα το Ντονέτσκ, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

Η Ρωσία έχει μετατρέψει το Ντόνετσκ σε πόλη-φάντασμα, επομένως μόνο η επιστροφή των κατεχομένων από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών θα επαναφέρει την κανονική ζωή εκεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθιερωμένο του μήνυμα, ενθυμούμενος τη διοργάνωση του Euro 2012 στη χώρα του.

«Πριν από 10 χρόνια, το Ντόνετσκ μας ήταν μια δυνατή, περήφανη και ανεπτυγμένη πόλη. Και μετά ήρθε η Ρωσία... Και τώρα είναι μια πόλη-φάντασμα που έχει χάσει τους περισσότερους ανθρώπους της, χιλιάδες ζωές και όλες τις προοπτικές», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Τόνισε ότι ακριβώς πριν από 10 χρόνια, τέτοια μέρα, ξεκίνησε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2012, το οποίο ένωσε όλους τους Ουκρανούς και Πολωνούς και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

08:27

Ζελένσκι: Στο Σεβεροντονέτσκ κρίνεται η μοίρα του Ντονμπάς

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι μάχες για το Σεβεροντονέτσκ μπορεί να κρίνουν την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.

«Από πολλές απόψεις, η μοίρα του Ντονμπάς κρίνεται εκεί», είπε καθώς η μάχη μαίνονταν στη βιομηχανική ζώνη με τις ρωσικές και αυτονομιστικές δυνάμεις.

Είπε ακόμη ότι τα στρατεύματά του προκαλούσαν μεγάλες απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις, ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί στα περίχωρα, σύμφωνα με τον κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο της περιοχής.

Ο Σέρχιι Γκάινταϊ, κυβερνήτης του Λουχάνσκ, είπε ότι οι ειδικές δυνάμεις αποσύρθηκαν αφού η Ρωσία «άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές».

«Οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν ξανά μόνο τα περίχωρα της πόλης», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αλλά οι μάχες συνεχίζονται, υπερασπιζόμαστε το Σεβεροντόνετσκ».

07:59

Εορτασμός της Ημέρας της Ρωσίας στην κατεχόμενη Μελιτόπολη

Την... Ημέρα της Ρωσίας ετοιμάζονται να γιορτάσουν αύριο οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής στα κατακτημένα εδάφη της περιφέρειας Ζαπορίζια, με επίκεντρο τη Μελιτόπολη.

Ο εκρωσισμός της κύριας πόλης της περιφέρειας υπό ρωσική κατοχή (αφού η ίδια η Ζαπορίζια παραμένει ελεύθερη) συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, και για τις 10 Ιουνίου προετοιμάζονται εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Ημέρας της Ρωσίας, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ έχει προγραμματιστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα.

Οι Ρώσοι σκοπεύουν μάλιστα να διενεργήσουν και δημοψήφισμα στην περιοχή με το ερώτημα της προσάρτησης της περιφέρειας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το δημοψήφισμα αναφέρεται ότι σχεδιάζεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

07:04

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Στη 16η εβδομάδα του εισήλθε πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους να είναι κοντά στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς παρά τη σθεναρότατη αντίσταση των Ουκρανών, που όμως είναι σε αντεπίθεση στον Νότο.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υπερασπιστές του Σεβεροντονέτσκ προκαλούσαν μεγάλες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια μιας αποφασιστικής, πολύ σκληρής και πολύ δύσκολης μάχης, όπως είπε.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής πόλης Σεβεροντονέτσκ και βομβαρδίζουν σφοδρά τη δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.
  • Η Ρωσία επιτίθεται σε στόχους τροφίμων και γεωργίας για να τρομάξει τον κόσμο να συμφωνήσει σε μια συμφωνία για το άνοιγμα εκ νέου της Μαύρης Θάλασσας με τους όρους της Μόσχας, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής όπου χτυπήθηκε μια μεγάλη μονάδα αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων το Σαββατοκύριακο.
  • Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα ένα «Βιβλίο των Εκτελεστών» που θα περιγράφει λεπτομερώς τα εγκλήματα πολέμου.
  • Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και έχει απορρίψει ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.
  • Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή αφού παραδέχθηκαν την ενοχή τους σε δικαστήριο ενός από τους πληρεξούσιους της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
06:57

 

Σιτηρά Ουκρανίας: Άρση κυρώσεων ζητεί η Μόσχα, εγγυήσεις αξιώνει το Κίεβο

 

MHT