Ζελένσκι: «Εδώ κρίνεται η μοίρα του Ντονμπάς»

Ζελένσκι: «Εδώ κρίνεται η μοίρα του Ντονμπάς»

Αποφασιστικής σημασίας η σκληρή μάχη του Σεβερεντονέτσκ, λέει ο Ζελένσκι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολύνεκρη μάχη που δίνουν τις τελευταίες εβδομάδες τα ουκρανικά στρατεύματα για να αποτρέψουν την άλωση του Σεβεροντονέτσκ, στην επαρχία Λουγκάνσκ, θα κρίνει τη μοίρα ολόκληρου του Ντονμπάς, βιομηχανικής καρδιάς της χώρας στο ανατολικό τμήμα της. Αυτή ήταν η εκτίμηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τελευταίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους ομοεθνείς του, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Είναι μια πολύ βάναυση μάχη, πολύ σκληρή, ίσως μία από τις πιο δύσκολες σε όλη τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε ο Ζελένσκι, για να προσθέσει: «Το Σεβεροντονέτσκ παραμένει το επίκεντρο της αναμέτρησης στο Ντονμπάς. Σε μεγάλο βαθμό, εκεί αποφασίζεται αυτή τη στιγμή η μοίρα του ακριβού μας Ντονμπάς».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, σφοδρές μάχες διεξάγονταν και χθες από δρόμο σε δρόμο και από τετράγωνο σε τετράγωνο, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Ο διοικητής των δυνάμεων της ουκρανικής Εθνοφρουράς στην περιοχή, Πέτρο Κουσίκ, ανέφερε ότι τα στρατεύματά του προσπάθησαν να αντεπιτεθούν σε ορισμένες περιοχές της πόλης, τονίζοντας ότι για να εξουδετερωθούν οι εισβολείς είναι ανάγκη να φτάσουν γρήγορα στην πρώτη γραμμή περισσότερα δυτικά όπλα πυροβολικού, που θα εξουδετερώνουν το πλεονέκτημα των Ρώσων.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας υποστήριζε σε ανακοίνωσή του ότι στρατεύματα της χώρας ανέκτησαν κάποια εδάφη στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας, όπου έχουν καταγραφεί τα μεγαλύτερα κέρδη των Ρώσων από την έναρξη της εισβολής. Η πληροφορία αυτή δεν είχε διασταυρωθεί μέχρι χθες το βράδυ από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο για να γίνει δυνατή η εξαγωγή σιτηρών, προτείνει ο Ντράγκι.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροπλάνα της χώρας βομβάρδισαν ουκρανική στρατιωτική βάση στην περιοχή Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου, η οποία, πάντα σύμφωνα με τη Μόσχα, ήταν κέντρο εκπαίδευσης μισθοφόρων. Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που πολεμούσαν ως μισθοφόροι των Ουκρανών και αιχμαλωτίστηκαν, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο στα ελεγχόμενα από τους Ρώσους εδάφη της επαρχίας Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Επισιτιστική κρίση

Στο κέντρο της διεθνούς επικαιρότητας εξακολουθεί να βρίσκεται η επισιτιστική κρίση που απειλείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΑΣΕ στο Παρίσι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «είναι ανάγκη να αποδεσμευτούν τα εκατομμύρια τόνων σιτηρών που έχουν μπλοκαριστεί λόγω της σύγκρουσης» και προσέθεσε: «Οφείλουμε να προσφέρουμε στον πρόεδρο Ζελένσκι τις εγγυήσεις που χρειάζεται ότι (οι Ρώσοι) δεν θα επιτεθούν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία επί του θέματος στη συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου στην Αγκυρα, προσέθεσε όμως ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας θα τερματιστούν όταν θα έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι που έθεσε ο Πούτιν. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσον κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό με τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση να διατηρεί την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT