Γαλλικές εκλογές: Απειλεί τον συνασπισμό Μακρόν η συμμαχία Μελανσόν

Γαλλικές εκλογές: Απειλεί τον συνασπισμό Μακρόν η συμμαχία Μελανσόν

Τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απειλεί η καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε η αριστερή συμμαχία NUPES υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απειλεί η καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε η αριστερή συμμαχία NUPES υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Το φιλελεύθερο μπλοκ του προέδρου κινδυνεύει να χάσει δεκάδες βουλευτικές έδρες στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. «Πριν από λίγους μήνες, τηλεοπτικοί αναλυτές ρωτούσαν εάν η Αριστερά έχει τελειώσει», είπε στην εφημερίδα The Guardian η Κλεμαντίν Οτέν, που αναμένεται να επανεκλεγεί στην εκλογική της περιφέρεια έξω από το Παρίσι. Η Οτέν επισήμανε το τεράστιο ποσοστό αποχής, που ξεπέρασε το 70% στους νέους κάτω των 30 ετών, καλώντας κάθε προοδευτικό πολίτη να προσέλθει στην κάλπη.

Το κόμμα του Μακρόν αναμένεται να αναδείξει τους περισσότερους βουλευτές, αν και άγνωστο παραμένει εάν θα εξασφαλίσει τις 289 έδρες, αναγκαίες για πλειοψηφία στην Eθνοσυνέλευση.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν πραγματοποίησε και αυτός καλή εμφάνιση, με το ακροδεξιό κόμμα να αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία του στην Εθνοσυνέλευση.

Το φιλελεύθερο μπλοκ του προέδρου κινδυνεύει να χάσει δεκάδες βουλευτικές έδρες στον β΄ γύρο.

Αν ο Εθνικός Συναγερμός εξασφαλίσει 15 έδρες, θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, απολαμβάνοντας τα ανάλογα οικονομικά και πολιτικά προνόμια, όπως την κατάθεση νομοσχεδίων. Κακή εμφάνιση πραγματοποίησε το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο.

Καταγγελία

Το υπουργείο Εσωτερικών κατήγγειλε στο μεταξύ ο Μελανσόν, υποστηρίζοντας ότι ο συνασπισμός του –και όχι η προεδρική συμμαχία– είναι πρώτος σε ψήφους, καθώς το υπουργείο απέφυγε να προσμετρήσει 40.000 ψήφους υπέρ του NUPES, εμφανίζοντας την αριστερή συμμαχία να έρχεται δεύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT