Αεροδρόμια: Προβλήματα στη Ζυρίχη και στη Γενεύη

Αεροδρόμια: Προβλήματα στη Ζυρίχη και στη Γενεύη

Πεντάωρη τεχνική βλάβη οδήγησε σε ακύρωση 77 πτήσεων, ενώ 17 αεροσκάφη υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΥΡΙΧΗ. Τεχνικό πρόβλημα, το οποίο έθεσε εκτός λειτουργίας το αυτόματο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ελβετίας, αυτά της Ζυρίχης και της Γενεύης, προκάλεσε προσωρινή ακύρωση όλων των πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε κάθε επιβατική και εμπορική πτήση.

Το σύστημα SkyGuide, το οποίο ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία στον ελβετικό ουρανό, παρουσίασε βλάβη στις 4 τα ξημερώματα σε τερματικό σύστημα του αεροδρομίου της Γενεύης. Οι τεχνικές υπηρεσίες απέκλεισαν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας SkyGuide, Αλεξ Μπρίστολ, διαβεβαίωσε το κοινό ότι σε καμιά στιγμή δεν απειλήθηκε η ασφάλεια επιβατών ή προσωπικού εδάφους.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε χθες το πρωί, ύστερα από περίπου πέντε ώρες. Συνολικά 77 πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ 17 αεροσκάφη υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Τι λένε οι ειδικοί

Ειδικοί των συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας ανέφεραν ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων και η κατάργηση αναλογικών μηχανημάτων ελέγχου, όπως συμβατικών ραντάρ και ασυρμάτων, εμπόδισε την υιοθέτηση εναλλακτικής λύσης, που θα εγγυάτο τη συνέχιση της λειτουργίας των αεροδρομίων.

Η συνταξιοδότηση ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που γνώριζαν τη λειτουργία αναλογικών συστημάτων και η αντικατάσταση των μηχανημάτων με νέα ψηφιακής τεχνολογίας, δεν επέτρεψε τέτοια πρωτοβουλία. Τα αναλογικά συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας απαιτούσαν, όμως, αυξημένο αριθμό προσωπικού, με γνώσεις που δεν διδάσκονται πια.

Μία ημέρα πριν από τη βλάβη στα ελβετικά συστήματα, η ένωση αεροπορικών βιομηχανιών των ΗΠΑ είχε καλέσει το Κογκρέσο να απαιτήσει από την ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών (FAA) τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας εν μέσω αυξημένης θερινής ζήτησης.

Τον περασμένο μήνα οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Μπλούμενταλ και Μάρκι ζήτησαν εξηγήσεις από τους εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών για την ακύρωση 2.700 πτήσεων το εορταστικό Σαββατοκύριακο των αρχών του Ιουνίου. «Παρότι η ακύρωση ορισμένων πτήσεων ήταν αναπόφευκτη, ο αριθμός των καθυστερήσεων και οι ακυρώσεις του Σαββατοκύριακου δημιουργούν ερωτήματα για τις επιλογές των εταιρειών και την προθυμία τους να πουλήσουν εισιτήρια παρά τα δεδομένα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν», ανέφεραν στην επιστολή τους οι γερουσιαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT