Θερινό χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Θερινό χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Λόγω ελλείψεων προσωπικού και αυξημένης επιβατικής κίνησης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκκληση στις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία προκειμένου να προχωρήσουν σε ακυρώσεις πτήσεων απηύθυνε η βρετανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το χάος στις αεροπορικές μετακινήσεις που παρατηρήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Το φαινόμενο, που αφορά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλεται στις δραστικές περικοπές προσωπικού στις οποίες προχώρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι αεροπορικές εταιρείες και οι διαχειριστές αεροδρομίων. Οι εργοδότες αυτοί ήλπιζαν ότι η επάνοδος των ταξιδιωτών στους αιθέρες θα μπορούσε να γίνει με το υπάρχον προσωπικό, για να διαψευσθούν με τον χειρότερο τρόπο, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Θερινό χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια-1

Απεργία στη Γαλλία

Στη Γαλλία, μεγάλες ουρές σχηματίζονται καθημερινά στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας. Την περασμένη Πέμπτη, τα συνδικάτα εργαζομένων στα αεροδρόμια πραγματοποίησαν προειδοποιητική απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις της τάξεως των 300 ευρώ τον μήνα για όλους τους εργαζομένους του τομέα και δεσμεύτηκαν για νέες κινητοποιήσεις εντός του Ιουλίου.

Το φαινόμενο αφορά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Η Ισπανία πέτυχε να ανακτήσει ποσοστό 85% των ξένων τουριστών τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ελπίζοντας να σπάσει φέτος το ρεκόρ των 83,7 εκατ. τουριστών που φιλοξένησε το 2019. Οι πολλαπλές δυσλειτουργίες στα αεροδρόμια της χώρας απειλούν, όμως, με ναυάγιο τα φιλόδοξα τουριστικά σχέδια.

Η κρατική εταιρεία Iberia ανέφερε ότι 15.000 επιβάτες έχασαν τις ανταποκρίσεις τους στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης από τον Μάρτιο μέχρι χθες, κυρίως ως αποτέλεσμα καθυστερήσεων στα γκισέ και στον έλεγχο διαβατηρίων. Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλα τα ισπανικά αεροδρόμια εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού, αυξημένης επιβατικής κίνησης και του μεγάλου αριθμού Βρετανών τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούν πια να χρησιμοποιήσουν τις αυτόματες πύλες ελέγχου ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως οι TUI, Easyjet, Eurowings και άλλες προβαίνουν σε ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων από και προς την Ισπανία, ενώ το προσωπικό της Ryanair Ισπανίας απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά αιτήματα.

«Καμπανάκι» στη Γερμανία

Στη Γερμανία, ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ προειδοποίησε για σημαντικά προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις, καλώντας τις εταιρείες σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Παρά τις νουθεσίες του υπουργού, όμως, μεγάλες ουρές σχηματίζονται καθημερινά σε γερμανικά αεροδρόμια, κυρίως στους ελέγχους ασφαλείας. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την ακύρωση 900 πτήσεων τον Ιούλιο, ενώ, παρά τη μείωση των δρομολογίων, η εταιρεία προειδοποίησε τους πελάτες της για το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων και ακυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT