«Ματωμένο χιόνι» στην οροσειρά των Αλπεων

«Ματωμένο χιόνι» στην οροσειρά των Αλπεων

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί στους επιστήμονες το φαινόμενο του «ματωμένου χιονιού», που καλύπτει όλο και μεγαλύτερη έκταση του ορεινού όγκου των Αλπεων.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί στους επιστήμονες το φαινόμενο του «ματωμένου χιονιού», που καλύπτει όλο και μεγαλύτερη έκταση του ορεινού όγκου των Αλπεων. Η εμφάνισή του μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το θέαμα δεν θα πρέπει να ευχαριστεί κανέναν, αφού το κατακόκκινο χιόνι λιώνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Ενας από τους ερευνητές που έχουν αναλάβει την αποκρυπτογράφηση του φαινομένου είναι ο Ερίκ Μαρεσάλ, επικεφαλής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γκρενόμπλ. Τον τελευταίο καιρό, μαζί με τους συνεργάτες του, συλλέγει δείγματα «ματωμένου χιονιού» από το όρος Μπρεβάν της Ανω Σαβοΐας, προκειμένου να αναλυθούν. Δεν κρύβει, ωστόσο, ότι η κατάσταση του προκαλεί ανησυχία.

«Αυτές οι άλγες είναι φυσιολογικά πράσινες», εξηγεί. «Οταν όμως βρεθούν στο χιόνι, αλλάζουν χρώμα εξαιτίας κάποιας χρωστικής και γίνονται σαν αίμα. Είναι σαν να βάζουν αντηλιακό για να προστατευθούν».

Βέβαια, το «ματωμένο χιόνι» δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Αντιθέτως, την παράξενη άλγη περιέγραψε πρώτος ο Αριστοτέλης τον 3ο αιώνα π.Χ. Επισήμως, όμως, αναγνωρίστηκε το 2019 και έλαβε τη λατινική ονομασία «Sanguina nivaloides».

«Οι άλγες αλλάζουν χρώμα εξαιτίας κάποιας χρωστικής και γίνονται σαν αίμα. Είναι σαν να βάζουν αντηλιακό για να προστατευθούν».

Oι επιστήμονες καταβάλλουν σήμερα προσπάθεια ώστε να κατανοήσουν ακριβώς τη σημασία και τον ρόλο που διαδραματίζει η άλγη, προτού να είναι αργά. Ο όγκος του χιονιού συρρικνώνεται ούτως ή άλλως εξαιτίας της ανόδου των θερμοκρασιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, και οι Αλπεις επηρεάζονται με ιδιαίτερη δριμύτητα.

Οπως σημειώνει ο Μαρεσάλ, «έχουμε διπλό λόγο για να μελετήσουμε αυτή την άλγη. Ο πρώτος έγκειται στο γεγονός ότι εντοπίζεται σε μια περιοχή που δεν έχει ερευνηθεί και ο δεύτερος ότι αυτή η μικρή ανεξερεύνητη περιοχή πραγματικά λιώνει μπροστά στα μάτια μας όσο την κοιτάμε».

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι και η επέκτασή της οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φαίνεται να την ευνοούν. Οι έρευνες συνεχίζονται για την αποκρυπτογράφηση του παράδοξου φαινομένου, ωστόσο οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η παρουσία της και η αύξηση της έκτασης που καλύπτει επιταχύνει την τήξη του χιονιού, κυρίως επειδή η χρωστική της περιορίζει την ικανότητα να αντανακλά την ηλιακή θερμότητα.

Αλλοι τύποι άλγης, καθώς και οι στάχτες από τις δασικές πυρκαγιές, έχουν ακριβώς την ίδια δράση. Αν, λοιπόν, το «ματωμένο χιόνι» εξαπλωθεί περισσότερο, η τήξη του χιονιού και των παγετώνων θα επιταχυνθεί, με δραματικά αποτελέσματα. «Οσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται η άλγη και τόσο γρηγορότερα λιώνουν τα χιόνια», εξηγεί ο Αλμπέρτο Αμάτο, ερευνητής γενετικής μηχανικής στο Κέντρο της Γκρενόμπλ. «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Πασχίζουμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που τον διέπουν, ώστε να καταφέρουμε με κάποιον τρόπο να παρέμβουμε και να τον σταματήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT