Τουρκικό πλοίο με σιτηρά απέπλευσε από τη Μαριούπολη μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας

Τουρκικό πλοίο με σιτηρά απέπλευσε από τη Μαριούπολη μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πρόκειται «για το πρώτο ξένο πλοίο που αναχωρεί από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης».

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε σήμερα από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τουρκία και Ρωσία για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

«Μερικές ώρες μόνο μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (Azov Concord), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρόκειται «για το πρώτο ξένο πλοίο που αναχωρεί από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης», το οποίο έπεσε τον Μάιο στα χέρια των Ρώσων.

Όπως φαίνεται από δεδομένα του ιστότοπου Marine Traffic το μεσημέρι της Τετάρτης, το πλοίο κοντεύει ήδη να εξέλθει από τη Θάλασσα του Αζοφ, καθώς βρίσκεται στον Πορθμό του Κερτς.

Τουρκικό πλοίο με σιτηρά απέπλευσε από τη Μαριούπολη μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας-1

Ρωσοτουρκική συμφωνία για συνεργασία στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Σημειώνεται ότι σε συνάντηση στη Μόσχα την Τρίτη, εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας της Τουρκίας κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία, με σκοπό την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια του Ευξείνου Πόντου.

«Στις 21 Ιουνίου διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των αντιπροσωπειών του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Τα δύο μέρη συζήτησαν την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανικά λιμάνια, καθώς και προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», ανακοινώθηκε στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης πως η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν σχετικά με τη δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Μια τετραμερής συνάντηση, με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί μέσα στις «προσεχείς εβδομάδες» στην Κωνσταντινούπολη για να οργανωθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε η Άγκυρα.

Το πρόβλημα και οι λύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Ουκρανία, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι διαμεσολαβητές συζητούν το θέμα των εξαγωγών σιτηρών, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, για περισσότερο από δύο μήνες.

Συνολικά, διάφορα μέρη πρότειναν επτά τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS: Μέσω των λιμανιών του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, μέσω της Οδησσού, σιδηροδρομικώς μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας, καθώς και προς τη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας ή Πολωνίας.

Όμως η τελική απόφαση για τον τρόπο εξαγωγής, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 20 έως 25 εκατομμύρια τόνους σιταριού, δεν έχει ληφθεί ακόμη. Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μείωνε τις τιμές των τροφίμων και θα άμβλυνε την επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία επιδεινώνεται εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως «δύσκολες διαπραγματεύσεις» διεξάγονται για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, απ’ όπου αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι δημητριακών.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT