Τουρκία: Μαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στη Μαρμαρίδα

Τουρκία: Μαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στη Μαρμαρίδα

Υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες για τρίτη ημέρα, από εδάφους και αέρος, πυροσβέστες και πτητικά μέσα, προκειμένου να ελέγξουν τη δασική πυρκαγιά στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες για τρίτη ημέρα, από εδάφους και αέρος, πυροσβέστες και πτητικά μέσα, προκειμένου να ελέγξουν τη δασική πυρκαγιά στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Περισσότεροι από 2.500 άνδρες, αεροσκάφη και ελικόπτερα, νυχθημερόν επιχειρούσαν στην περιοχή της Μπορντουμπέτ από το βράδυ της Τρίτης, αλλά εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι χθες το απόγευμα ανέφεραν ότι έχουν αποτεφρωθεί περίπου 28.000 στρέμματα πευκοδάσους, ενώ περίπου 300 άτομα χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προληπτικά.

Τούρκοι εισαγγελείς έχουν αρχίσει την αναζήτηση των αιτιών της καταστροφής που αποδίδεται από κάποιους σε εμπρησμό. Μάλιστα, έχει συλληφθεί ύποπτος που φέρεται να ήταν μεθυσμένος και έπειτα από διαφωνία με συγγενείς του έβαλε φωτιά. Παρότι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι φωτιές στην Τουρκία είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί άδραξε την ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας. Οπως δήλωσε, η Αθήνα συνεργάζεται με τους γκιουλενιστές και το κουρδικό ΡΚΚ και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία. «Η σκοτεινή συμμαχία Ελλήνων, ΡΚΚ και γκιουλενιστών καίει φέτος τα δάση μας για να υπονομεύσει την κρατική εξουσία» και κάλεσε τους συμπατριώτες να γίνουν μια γροθιά έναντι της «σκοτεινής συμμαχίας».

Για σκοτεινή συμμαχία Ελλήνων, ΡΚΚ και γκιουλενιστών κάνει λόγο απόστρατος αντιναύαρχος της Τουρκίας.

Πολιτική κόντρα

Ταυτόχρονα, οι πυρκαγιές στη Μαρμαρίδα εξελίσσονται και σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αγκυρα, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να καταγγέλλει για ανικανότητα και για έλλειψη προετοιμασίας την τουρκική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητη είναι η λεκάνη της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής. «Η κυβέρνηση θα ρίξει την ευθύνη για την καταστροφή στους ανέμους και όχι στον εαυτό της», τόνισε.

Oι περυσινές φωτιές στην Τουρκία ήταν οι μεγαλύτερες στη χώρα από την αρχή τήρησης στοιχείων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT