Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια του Κιέβου, λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, τα ξημερώματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις νέες εκρήξεις.
Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα και στην πόλη Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία, αναφέρει σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Ολεξάντρ Σκίτσκο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η Τσερκάσι έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τραυματίες από τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο κέντρο του Κιέβου
Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα από τη ρωσική επίθεση με πυραύλους κοντά στο κέντρο του Κιέβου, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Συγκρότημα κατοικιών κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, το οποίο είχε γλιτώσει από ρωσικά πλήγματα από τις αρχές Ιουνίου, επλήγη νωρίς σήμερα το πρωί από νέο ρωσικό βομβαρδισμό, σημείωσαν δημοσιογράφοι του AFP.
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, δήλωνε λίγο νωρίτερα σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια, γεγονός που σημαίνει ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.
Γίνεται «για τον εκφοβισμό των Ουκρανών (…) καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του NATO», σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο Κλίτσκο, ο οποίος μετέβη στο σημείο που επλήγη μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 28 και 30 στη Μαδρίτη.
Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06:30 (και ώρα Ελλάδος) στο Κίεβο, μισή ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ένα 7χρονο κοριτσάκι διασώθηκε από τα ερείπια, πρόσθεσε ο δήμαρχος. «Είναι ζωντανή και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν τώρα να σώσουν τη μαμά της», συνέχισε.
Ομάδα του AFP που μετέβη εκεί, είδε τους τρεις τελευταίους ορόφους του κτιρίου να φλέγονται και το κλιμακοστάσιό του να έχει καταστραφεί τελείως, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την συνοικία.
«Πύραυλος καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου, τα θραύσματά του έπεσαν σε χωριό», σημείωσε επίσης σε μήνυμά του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.
«Οι στρατιωτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά της πόλης μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την ασφάλεια στο Κίεβο ούτε αλλού στην Ουκρανία όσο η επίθεση αυτή συνεχίζεται», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κλίτσκο.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοτσάρενκο ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι Ρώσοι έριξαν 14 πυραύλους στο Κίεβο και την περιφέρειά του το πρωί.
Στην περιοχή της επίθεσης, πολλοί κάτοικοι είχαν κατέβει από τα κτίρια και πολλοί έκλαιγαν. «Είναι η τρίτη φορά που βομβαρδίζουν εδώ. Ξύπνησα με την πρώτη έκρηξη, βγήκα στο μπαλκόνι και είδα πυραύλους να πέφτουν και άκουσα μια τεράστια έκρηξη και τα πάντα άρχισαν να δονούνται», δήλωσε ο Γιούρι, ένας 38χρονος κάτοικος της περιοχής.
«Έπεσαν τέσσερις πύραυλοι από τις 06:30», δήλωσε επίσης ο Έντουαρντ Τσκούτα, ο οποίος μένει κοντά. Ένα κτίριο “επλήγη απευθείας στους τελευταίους ορόφους και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τραυματίες να βγαίνουν” από μέσα, διηγήθηκε.
Προηγούμενο ρωσικό πλήγμα στις αρχές Ιουνίου είχε στόχο εργοστάσιο στην περιφέρεια του Κιέβου και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.
Στα τέλη Απριλίου άλλος ρωσικός βομβαρδισμός είχε πλήξει το ίδιο συγκρότημα κατοικιών στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μια Ουκρανή δημοσιογράφος του Radio Liberty σκοτώθηκε τότε στο διαμέρισμά της.
Σύνοδος κορυφής G7
Τα νέα ρωσικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα σημειώθηκαν μερικές ώρες πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής των χωρών της G7 στη νότια Γερμανία, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας, και την ώρα που η Ρωσία σημειώνει προόδους στην κατάκτηση του Ντονμπάς.
Η ετήσια συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά ανεπτυγμένων κρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αρχίζει σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδος στις Βαυαρικές Άλπεις.
Ο Μπάιντεν έφτασε χθες, Σάββατο, το βράδυ στην Ευρώπη με στόχο να ενισχύσει και σε βάθος χρόνου τις τάξεις των Δυτικών απέναντι στη Μόσχα.
Πέραν της συνόδου κορυφής της G7 κατά την οποία θα συζητηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης από την Τρίτη στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του NATO.
Πέμπτος μήνας πολέμου
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες το βράδυ ότι σχεδιάζει να μετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G7, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση εισήλθε στον πέμπτο μήνα της. Αυτός αναμένεται να μιλήσει τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) και να ζητήσει εκ νέου την αποστολή βαρέων όπλων για να αντιμετωπίσει η χώρα του τα ρωσικά πυρά.
«Πρόκειται για ένα τέτοιου είδους στάδιο στον πόλεμο –ηθικά δύσκολο, συναισθηματικά δύσκολο. (…) Δεν πρόκειται απλώς για την καταστροφή των υποδομών μας, πρόκειται επίσης για την κυνική, υπολογισμένη πίεση στα αισθήματα του πληθυσμού», σημείωσε. Όμως, «κανένας ρωσικός πύραυλος ούτε βομβαρδισμός δεν θα λυγίσει το ηθικό των Ουκρανών».
Ο Ζελένσκι απηύθυνε ξανά έκκληση για μια αυξημένη δυτική βοήθεια σε εξοπλισμούς και σε αντιαεροπορικά συστήματα, κρίνοντας τις κυρώσεις ανεπαρκείς.
Σεβεροντονέτσκ
Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του, οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν χθες σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντας τελείως υπό τον έλεγχό τους, έπειτα από σφοδρές μάχες, την στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ και διεισδύοντας στην γειτονική της Λισιτσάνσκ.
Η Σεβεροντονέτσκ έχει καταληφθεί τελείως από τους Ρώσους, αναγνώρισε χθες το απόγευμα ο δήμαρχός της Ολεξάντρ Στριούκ, την επομένη της ανακοίνωσης από τον ουκρανικό στρατό της απόσυρσής του από αυτή την πόλη, που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, για να υπερασπιστεί καλύτερα την Λισιτσάνσκ, η οποία βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντονέτς.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Χαϊντάι επιβεβαίωσε χθες το βράδυ την κατάληψη της Σεβεροντονέτσκ, υπογραμμίζοντας ότι η πόλη έχει «καταστραφεί στο 90%. Θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει κανείς εκεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διόρισαν «διοικητή» για την πόλη αυτή και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να διαφύγει κάποιος «παρά μόνον διασχίζοντας τα κατεχόμενα εδάφη».
Παράλληλα όσον αφορά τον ουκρανικό νότο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι «περισσότεροι από 300 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι μισθοφόροι και 35 μονάδες βαρέων όπλων (…) εξαλείφθηκαν σε μια ημέρα στην περιφέρεια του Μικολάγεφ».
Η ρωσική επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας περιοχής ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν τις «αμυντικές τους ενέργειες» αυξάνοντας σε ένταση τα πλήγματα, αλλά «χωρίς να βάζουν στο στόχαστρο νέους στόχους».
Την ίδια ώρα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της, που αντιστέκεται στην πίεση των ρωσικών στρατευμάτων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πύραυλοι πλήττουν ξανά καθημερινά το κέντρο της πόλης.
Ο Σοϊγκού επιθεώρησε μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στα αρχηγεία ρωσικών μονάδων, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού άκουσε αναφορές από τους διοικητές για την τρέχουσα κατάσταση και τις ενέργειες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στις κύριες επιχειρησιακές περιοχές», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε έγινε η επίσκεψη αυτή ούτε αν ο Σοϊγκού επισκέφθηκε την Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr