Ιταλία: Ποινικοποίηση του λουσίματος λόγω λειψυδρίας

Ιταλία: Ποινικοποίηση του λουσίματος λόγω λειψυδρίας

Δύσκολοι καιροί για τους κομμωτές και τους κουρείς της Ιταλίας, που εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να προσαρμοστούν και στην έντονη λειψυδρία που πλήττει τη χώρα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολοι καιροί για τους κομμωτές και τους κουρείς της Ιταλίας, που εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να προσαρμοστούν και στην έντονη λειψυδρία που πλήττει τη χώρα.

Ο Κάρλο Γκουμπελίνι, δήμαρχος της πόλης Καστενάζο, κοντά στην Μπολόνια, απαγόρευσε σε όλους τους επαγγελματίες του τομέα να λούζουν τα μαλλιά των πελατών τους πάνω από μία φορά. Στόχος του, ο περιορισμός της σπατάλης ύδατος, κάτι αναγκαίο καθώς η περιοχή πλήττεται από τη μεγαλύτερη λειψυδρία των τελευταίων ετών. Ο δήμαρχος, μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη της κατάστασης στη συμπαθή ομάδα των επαγγελματιών, λέγοντας ότι με το «δεύτερο χέρι λούσιμο», που κάνουν συνήθως, κατασπαταλώνται χιλιάδες τόνοι νερού. Κάθε παραβάτης, μάλιστα, θα καλείται να πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ.

Στην ιταλική πόλη Καστενάζο απαγορεύθηκε σε κομμωτές και κουρείς να λούζουν τα μαλλιά των πελατών πάνω από μία φορά.

Πρόκειται για τον μοναδικό δημοτικό άρχοντα της Ιταλίας που έλαβε ένα τέτοιο μέτρο. Στο Καστενάζο, μια μικρή πόλη με 16.000 κατοίκους, λειτουργούν 10 κομμωτήρια και κουρεία.

Ο δήμαρχος Γκουμπελίνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere Della Sera, τόνισε: «Αν πολλαπλασιάσουμε το νερό που ξοδεύεται για κάθε πελάτη, τότε μιλάμε για χιλιάδες λίτρα ημερησίως. Το Καστενάζο είναι μια μικρή πόλη. Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο νερό θα είχαμε εξοικονομήσει εάν παρόμοιο μέτρο επιβαλλόταν και στις μεγάλες πόλεις; Εκδώσαμε την οδηγία το Σάββατο, γνωρίζοντας ότι την Κυριακή αυτά τα καταστήματα είναι κλειστά, δίνοντας έτσι χρόνο ώστε να προσαρμοσθούν στους νέους κανόνες», ενώ προσέθεσε πως η νέα οδηγία περιλαμβάνει και αποδείξεις για την αναγκαιότητα του μέτρου. Αν και ο δήμαρχος επαίρεται ότι η πρωτοβουλία του βρήκε υποστηρικτές στην κοινότητα, διότι «ενδυναμώνει τους πολίτες», οι κομμωτές που επηρεάζονται δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι.

Η Κάτια, που εργάζεται στο κομμωτήριο Νuova Equipe, χαρακτήρισε το μέτρο γελοίο. «Είναι δύσκολο να μην κάνεις δύο χέρια λούσιμο και φυσικά να μην ξεβγάλεις τα μαλλιά δύο φορές, διότι το απαιτούν πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Είναι, επίσης, επιτακτικό όταν τα μαλλιά του πελάτη μας είναι βρώμικα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT