Σχέδιο ανάπλασης του χώρου γύρω από τη Νοτρ Νταμ

Σχέδιο ανάπλασης του χώρου γύρω από τη Νοτρ Νταμ

Στόχος, η άνετη κίνηση των τουριστών και η δροσιά, ενόψει καυσώνων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανάπλαση του χώρου που περιβάλλει τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων θα δημιουργήσει άνοιγμα προς τον Σηκουάνα, διευκολύνοντας την κίνηση των τουριστών και μετριάζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό ανακοίνωσαν χθες οι δημοτικές αρχές της Πόλης του Φωτός, τονίζοντας ότι ο καθεδρικός ναός, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2019, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις θύρες του το 2024, χρονιά που το Παρίσι θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ανάπλαση της γύρω περιοχής αφήνει σχεδόν αμετάβλητη τη μεγάλη ορθογώνια μαρμάρινη πλατεία μπροστά από την εκκλησία. Οι αλλαγές που θα γίνουν αποβλέπουν στη βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών και στη θωράκιση της πόλης από τις διαρκώς αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Σε μια πόλη όπως το Παρίσι, «καμία αλλαγή δεν επιτρέπεται να μη λάβει υπόψη την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό τόνισε ότι η Παναγία των Παρισίων «θα παραμείνει στην ομορφιά της και τα πάντα γύρω της θα αναδεικνύουν αυτή την ομορφιά», προσθέτοντας ότι σε μια πόλη όπως το Παρίσι «καμία αλλαγή δεν επιτρέπεται να μη λάβει υπόψη την κλιματική αλλαγή» Ο επανασχεδιασμός του χώρου προβλέπει την ενοποίηση των πάρκων γύρω από τον καθεδρικό ναό, την πεζοδρόμηση των γειτονικών δρόμων και τη μαζική φύτευση φυτών και δένδρων, που θα προσφέρουν τη σκιά τους. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης κάτω από την πλατεία του ναού θα μεταβληθεί σε υπόγειο πεζόδρομο, ο οποίος θα καταλήγει στις όχθες του Σηκουάνα, ενώ θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ένα κέντρο καλωσορίσματος και ένα αρχαιολογικό μουσείο.

Ψυκτικό σύστημα

Τα νέα σχέδια προβλέπουν επίσης την εγκατάσταση ενός ψυκτικού συστήματος που θα αποστέλλει διαρκώς «στρώματα» νερού πάχους πέντε χιλιοστών στην πλατεία κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα. Αυτή η προσέγγιση, όπως διαπιστώθηκε, μειώνει αρκετά τη θερμοκρασία στην πλατεία, χωρίς ωστόσο να την πλημμυρίζει, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο πλαίσιο για τις φωτογραφίες των τουριστών. Για το έργο, το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας θα δαπανήσει 50 εκατ. ευρώ.

Το κοινό θα αποκτήσει πρόσβαση στην περιοχή το 2024, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ανακαίνισης του καθεδρικού ναού. Η πραγματική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, όμως, δεν θα ξεκινήσει πριν από την απομάκρυνση της σκαλωσιάς και διαφόρων άλλων δομών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς. Επειτα από διαγωνισμό και δημόσια διαβούλευση, το έργο ανάπλασης ανέλαβε το γραφείο του Βέλγου αρχιτέκτονα χώρων πρασίνου Μπας Σμετς, ο οποίος εκτιμά ότι «χρησιμοποιώντας τη σκιά, τον άνεμο και την υγρασία, είναι δυνατή η δημιουργία μικροκλίματος γύρω από την Παναγία των Παρισίων, που θα προετοιμάσει την πόλη για ένα εξαιρετικά αβέβαιο κλιματικό μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT