Βιάζεται για εδαφικά κέρδη ο Πούτιν

Φονικοί βομβαρδισμοί σε πολλά μέτωπα, καθώς οι Ουκρανοί ενισχύονται με δυτικά όπλα – Το φθινόπωρο δημοψήφισμα στη Χερσώνα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των φονικών βομβαρδισμών σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα απάντησε η Ρωσία στα πρόσθετα μέτρα στρατιωτικής και οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας από τη Δύση, που αποφασίστηκαν στις συνόδους κορυφής της ομάδας G7 και του ΝΑΤΟ. Οι πιο σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες στο Λισιτσάνσκ, τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ, ύστερα από την άλωση του γειτονικού Σεβεροντονέτσκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Υπάρχουν μάχες παντού, καθώς ο εχθρός προσπαθεί να σπάσει τις αμυντικές μας γραμμές», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Σέρχι Γκαϊντάι. Στο νότιο μέτωπο, οκτώ ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μικολάιβ, που προστατεύει τη γειτονική Οδησσό, με συνέπεια να καταστραφούν πολυκατοικίες και να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σένκεβιτς. Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, η επίθεση είχε στόχο βάση εκπαίδευσης ξένων μισθοφόρων. Παρόμοιες πυραυλικές επιθέσεις έλαβαν χώρα σε περιοχές της κεντρικής Ουκρανίας.

Βιάζεται για εδαφικά κέρδη ο Πούτιν-1

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι επείγονται να μεγιστοποιήσουν και να θωρακίσουν τα εδαφικά τους κέρδη στην ανατολική και νότια Ουκρανία, προτού γίνουν λειτουργικά στο πεδίο της μάχης τα νέα, ισχυρότερα, οπλικά συστήματα που παραλαμβάνει το Κίεβο από τη Δύση. Παράλληλα, αρχίζουν να εξαντλούνται τα αποθέματα ρωσικών πυραύλων υψηλής ακριβείας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για τυφλά χτυπήματα και μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες Ουκρανών αμάχων. Οι δύο αυτοί παράγοντες ενδέχεται να έπαιξαν τον ρόλο τους στην επίθεση της Δευτέρας, που έπληξε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ με πάνω από 18 νεκρούς και χαρακτηρίστηκε έγκλημα πολέμου από δυτικούς ηγέτες. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν και χθες να αναζητούν επιζώντες, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, χαρακτήρισε την επίθεση στο Κρεμεντσούκ «βάρβαρη».

Με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων χωρών, επιχειρήσεων και ιδιωτών απειλεί τη Δύση το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Αντεπιθέσεις

Στο μεταξύ, η στρατιωτικοπολιτική διοίκηση που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στη Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέκτησε μετά την έναρξη της εισβολής, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν και στο σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου TASS δεν καθορίζεται ημερομηνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να επιχειρηθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο. Ωστόσο η κατάσταση στην περιοχή εμφανίζεται άκρως ασταθής, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι Ουκρανοί έχουν ανακτήσει κάποια εδάφη και βρίσκονται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από την πόλη, την οποία ελπίζουν να ανακαταλάβουν με μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση, ενδεχομένως τον Αύγουστο. Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε πως δεν αποκλείεται να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία δυτικών χωρών εάν οι ηγέτες τους χρησιμοποιήσουν, όπως έχουν απειλήσει, «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στη Δύση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με κυριότερο από αυτά τα 300 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. «Τέτοιες παράνομες πράξεις θα ερμηνευθούν από εμάς ως παράνομες και προκλητικά εχθρικές», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ξένα περιουσιακά στοιχεία δυτικών χωρών, επιχειρήσεων και ιδιωτών που βρίσκονται στη χώρα μας». Στον απόηχο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ομάδας G7, που φιλοξενήθηκε στη Γερμανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο ZDF, όπου επισήμανε ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι «ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας» και υποστήριξε πως αν ο Ρώσος ηγέτης ήταν γυναίκα δεν θα είχε εμπλακεί σε έναν τέτοιο «τρελό» πόλεμο.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT