H Χαμάς ζητεί, μέσω φωτογραφίας, ανταλλαγή κρατουμένων

H Χαμάς ζητεί, μέσω φωτογραφίας, ανταλλαγή κρατουμένων

Η εικόνα ενός νεαρού Ισραηλινού κρατουμένου με μάσκα οξυγόνου ίσως αποτελέσει την αφετηρία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEΛ ΑΒΙΒ. Η εικόνα ενός νεαρού Ισραηλινού κρατουμένου με μάσκα οξυγόνου ίσως αποτελέσει την αφετηρία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σύμφωνα με αναφορές αραβικών μέσων ενημέρωσης, η Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, επιδιώκει να ανταλλάξει δύο Ισραηλινούς πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν το 2014 και 2015, καθώς και τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονται στην κατοχή της, με όλους τους Παλαιστινίους που νοσούν σε ισραηλινές φυλακές.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η ισραηλινή πλευρά στην πρόταση, παρότι η εφημερίδα Haaretz σημείωσε ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν ασκεί ιδιαίτερη πίεση για την απελευθέρωση των δύο, «ίσως επειδή κατάγονται από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα».

Επιδεικνύει στους Ισραηλινούς την εικόνα αιχμάλωτου συμπατριώτη τους με μάσκα οξυγόνου.

Την ίδια στιγμή, ένας ακόμη Παλαιστίνιος ηλικίας 25 ετών έπεσε νεκρός χθες, προσπαθώντας να αντισταθεί σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει δεκάδες Παλαιστινίους τις τελευταίες εβδομάδες, σε επιχειρήσεις που ακολούθησαν την εκδήλωση επιθέσεων Παλαιστινίων με 19 νεκρούς στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού, πυρά δέχονται κυρίως άτομα που αντιδρούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκσφενδονίζοντας πέτρες ή πυροβολώντας, ενώ έχουν σκοτωθεί και δύο περαστικοί. Οι θάνατοι Παλαιστινίων στα χέρια του ισραηλινού στρατού κατά κανόνα δεν έχουν συνέπειες, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γες Ντιν. Η οργάνωση μέτρησε 150 δολοφονίες Παλαιστινίων το 2019 και το 2020, εκ των οποίων ερευνήθηκαν οι 16. Οι πληροφορίες αυτές περιέχονται σε άρθρο της εφημερίδας Washington Post, που περιγράφει τις προσπάθειες του αδελφού της Aμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, η οποία δολοφονήθηκε στις 11 Μαΐου, να υποχρεώσει τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν.

Πηγή: REUTERS, HAARETZ, WASHINGTON POST

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT