Διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Απόδειξη ότι η απειλή του Ισραήλ απαιτεί νέους τρόπους αντιμετώπισης αποτελεί η παύση του κληρικού και επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπείας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεΐν Ταέμπ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόδειξη ότι η απειλή του Ισραήλ απαιτεί νέους τρόπους αντιμετώπισης αποτελεί η παύση του κληρικού και επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπείας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεΐν Ταέμπ. Η αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής Ισραηλινών υπηκόων στην Τουρκία από πράκτορες των Ιρανών Φρουρών προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Αγκυρας και Τεχεράνης, με τον Ταέμπ να πληρώνει το τίμημα της αποτυχίας του.

Σύμφωνα με τον μεταρρυθμιστή κληρικό Μοχάμαντ Αλι Αμπνταχί, η διείσδυση Ισραηλινών πρακτόρων στο Ιράν συνέβαλε στην υποβάθμιση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και ενέτεινε το κλίμα καχυποψίας στην ισλαμική χώρα. Οι εκκλήσεις Ιρανών αξιωματούχων για την απομάκρυνση του Ταέμπ ακολούθησαν τη σύλληψη του ταξίαρχου των Φρουρών, Αλί Νασίρι, για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Δύο μήνες νωρίτερα, τουλάχιστον 20 υπάλληλοι του προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων συνελήφθησαν ως ύποπτοι για διαρροή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών με αποδέκτη το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κατασκοπεία έχει καταφέρει να διεισδύσει σε αρκετές ιρανικές υπηρεσίες.

Τον τελευταίο χρόνο, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενισχύσει το εύρος και τη συχνότητα των επιθέσεών τους κατά του Ιράν, πλήττοντας ακόμη και τα ηλεκτρονικά συστήματα πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, η ασφάλεια των οποίων ανήκε στην αρμοδιότητα του Ταέμπ. Τη Δευτέρα, τρεις χαλυβουργίες στο Ιράν έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης, θέτοντας εκτός λειτουργίας τη γραμμή παραγωγής.

Η ισραηλινή κατασκοπεία έχει διεισδύσει στις ιρανικές υπηρεσίες, με την Τεχεράνη να προειδοποιεί τους αξιωματούχους της ότι η ζωή τους κινδυνεύει από πράξεις δολιοφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT