Αμηχανία και διαψεύσεις μετά την κατάθεση

Αμηχανία και διαψεύσεις μετά την κατάθεση

Η πρώην βοηθός προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο «καίει» τον Τραμπ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δύο άνδρες της ασφαλείας του τέως προέδρου Τραμπ προτίθενται να διαψεύσουν την περιγραφή, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ άρπαξε τον ένα από τον λαιμό, ουρλιάζοντας, και επιχείρησε να πάρει το τιμόνι του αυτοκινήτου που τους μετέφερε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δεν διαψεύδουν ότι ο Τραμπ τoύς μίλησε έντονα επειδή είχε εξοργιστεί με το γεγονός ότι δεν τον μετέφεραν στο Καπιτώλιο, όπου είχαν εισβάλει οι υποστηρικτές του, αλλά ακολούθησαν την προκαθορισμένη διαδρομή, μεταφέροντάς τον στον Λευκό Οίκο.

Κατά την ένορκη κατάθεσή της στο Kογκρέσο, την Τρίτη, η 25χρονη Κάσιντι Χάτσινσον, πρώην βοηθός του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ, είχε ισχυριστεί ότι το περιστατικό τής το διηγήθηκε ο ένας εκ των δύο και ότι αργότερα το διασταύρωσε μιλώντας και με τον δεύτερο. Η κατάθεση, που διήρκεσε δύο ώρες και μεταδόθηκε απευθείας από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, περιλαμβάνει πολλά άλλα σημεία που δυσχεραίνουν τη θέση του Τραμπ. Είναι όμως άγνωστο αν οι άνθρωποι που περιγράφονται, με πρώτον τον νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε, θα δεχθούν να καταθέσουν για όσα περιγράφονται. Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, γράφοντας στο νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο χρησιμοποιεί μετά τον αποκλεισμό του από το Τwitter, χαρακτήρισε τη Χάτσινσον «ψεύτικη», «ψυχοπαθή» και σημείωσε ότι «αρέσκεται στις διαρροές στον Τύπο».

Στο ίδιο κλίμα, σύμμαχοι του τέως προέδρου χαρακτήρισαν την κατάθεση της Χάτσινσον «ανέκδοτο». Πολλά από αυτά για τα οποία η Χάτσινσον κατέθεσε ενόρκως επιβεβαιώνονται από γραπτά μηνύματα και emails. «Μέχρι τώρα δεν είχαμε αποδείξεις ότι ο Τραμπ γνώριζε ότι οι οπαδοί του θα ασκούσαν βία στο Καπιτώλιο», σχολίασε ο πρώην εισαγγελέας Ντάνιελ Γκολντμαν. «Η κατάθεση κατέστησε σαφές ότι όχι μόνο γνώριζε την απειλή, αλλά και ότι ήθελε να στείλει οπλισμένους οπαδούς του στο Καπιτώλιο και να μπει επικεφαλής».

«Ψεύτικη», «ψυχοπαθής», «αρέσκεται στις διαρροές στον Τύπο» ήταν οι κατηγορίες Τραμπ για τη Χάτσινσον.

Σύμφωνα με τη Χάτσινσον, ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τσιπολόνε, στις αρμοδιότητες του οποίου είναι να μην παραβιάζει ο πρόεδρος την κείμενη νομοθεσία, της απευθύνθηκε προσωπικά, τρεις ημέρες πριν από τα συνταρακτικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. «Κάσιντι, πρέπει να φροντίσουμε να μην πάμε στο Καπιτώλιο. Μείνε σε επαφή μαζί μου. Αν επιτρέψουμε αυτή την κίνηση, θα μας απαγγείλουν όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν στη νομοθεσία».

Η ένορκη κατάθεση της Χάτσινσον ήταν η πληρέστερη διαθέσιμη δημόσια περιγραφή για το τι έκανε ο Τραμπ όσο οι οπαδοί του επιχειρούσαν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο και να ανατρέψουν υπέρ του το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: NYT, WASHINGTON POST

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT