Οδυνηρό πλήγμα υπέστη η Ρωσία

Αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το Νησί των Φιδιών, στα ανοικτά της Οδησσού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Νησί των Φιδιών, μια ακατοίκητη βραχονησίδα στα ανοικτά της Οδησσού, έγινε παγκοσμίως διάσημο από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ήταν από τα πρώτα εδάφη που κατέλαβαν οι εισβολείς και δεύτερον επειδή η ουκρανική φρουρά που διατάχτηκε από το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου «Μασκβά» να παραδοθεί, απάντησε: «Go fuck yourself».

Χθες, το στρατηγικής σημασίας νησάκι επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις της. Η επίσημη εκδοχή του υπουργείου Αμυνας ήταν ότι επρόκειτο για «χειρονομία καλής θελήσεως» που υποδήλωνε ότι η Μόσχα δεν εννοεί να εμποδίσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού. Γεγονός παραμένει, όμως, ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο νησί υφίσταντο ανηλεή βομβαρδισμό με πυραύλους από στεριά και αέρα, τους οποίους δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν, κάτι που έκανε την απόσυρσή τους μονόδρομο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Αντρέι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πανηγυρίζοντας για τη σημαντική αυτή νίκη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεώρησε την απελευθέρωση του Νησιού των Φιδιών ως προάγγελο νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για μια πρώτη απόδειξη της αξίας, στο πεδίο της μάχης, των νέων όπλων που έρχονται από τη Δύση και κυρίως των αμερικανικών πυραύλων HIMARS. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του νησιού από τους Ουκρανούς προμηνύει χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας και ιδίως της Οδησσού από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλει πάντα να υποτάξει ολόκληρη την Ουκρανία και ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, εκτιμά η CIA.

Την ίδια ώρα, στο ανατολικό μέτωπο η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά δυσχερής για τους Ουκρανούς. Οπως ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να αποκλείσουν εντελώς το Λισιτσάνσκ, τελευταία πόλη της επαρχίας που δεν έχουν ακόμη αλώσει, ενώ οι μάχες είχαν φθάσει στο διυλιστήριο και σε προάστια της πόλης.

Στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αβρίλ Χέινς υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «εξακολουθεί να έχει τους ίδιους πολιτικούς στόχους που είχε και προηγουμένως, δηλαδή να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας». Η κ. Χέινς ανέφερε τρία πιθανά σενάρια, με επικρατέστερο έναν μακρύ πόλεμο φθοράς, όπου η Ρωσία θα συσσωρεύσει αργά κάποια επιμέρους εδαφικά κέρδη, χωρίς να υποτάξει τους Ουκρανούς. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αποφασιστική επικράτηση της Ρωσίας και το τρίτο σταθεροποίηση του μετώπου, με περιορισμένα εδαφικά κέρδη των Ουκρανών, ενδεχομένως στην περιοχή της Χερσώνας.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι οι στόχοι της ρωσικής εκστρατείας ήταν και παραμένουν «η απελευθέρωση του Ντονμπάς και η δημιουργία προϋποθέσεων ασφαλείας της ίδιας της Ρωσίας». Απαντώντας στη δήλωση Τζόνσον ότι αν ήταν γυναίκα δεν θα έκανε αυτόν τον πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε στον Βρετανό πρωθυπουργό το προηγούμενο της Μάργκαρετ Θάτσερ και του πολέμου των Φόκλαντ. Οσο για την πρόταση-αστεϊσμό του Τζόνσον προς τους υπόλοιπους ηγέτες του G7 να φωτογραφηθούν γυμνόστηθοι, όπως έκανε στο παρελθόν ο Πούτιν, σχολίασε ότι «θα ήταν ένα αηδιαστικό θέαμα» και συνέστησε στους Δυτικούς ηγέτες να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να ασκούνται περισσότερο.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT