Ουκρανός υπ. Πολιτισμού: Η Ρωσία θα καταδικαστεί για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον της ανθρωπότητας

Ουκρανός υπ. Πολιτισμού: Η Ρωσία θα καταδικαστεί για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον της ανθρωπότητας

Ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο μιλά στην «Κ»για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταλάβαμε εξαρχής ότι η Ρωσία κατέστρεψε σκοπίμως το περιφερειακό θέατρο στο Ντονέτσκ της Μαριούπολης», δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τκατσένκο στο kathimerini.gr με αφορμή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που χαρακτηρίζει τον βομβαρδισμό «έγκλημα πολέμου».

«Αυτό που προσπαθούν είναι να διαλύσουν την ταυτότητα της χώρας μας», προσθέτει, «μέσω της καταστροφής του πολιτισμού, της κληρονομιάς και της ιστορίας μας. Η Ρωσία δεν διστάζει να σκοτώσει σκοπίμως αμάχους, παιδιά και ηλικιωμένους. Αφού είχαν καταστρέψει το θέατρο της Μαριούπολης όπου κρύβονταν χίλιοι πολίτες δεν μπορούσαν να βρουν ούτε μια εξήγηση, υπήρχαν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές εξηγήσεις που μετέδιδαν».

Ο βομβαρδισμός στο θέατρο της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου και η Διεθνής Αμνηστία συμπεραίνει βάση στοιχείων που συγκέντρωσε τους τελευταίους τρεις μήνες ότι η καταστροφή αποτέλεσε έγκλημα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο εξέτασε 52 αυτόπτες μάρτυρες, 28 από τους οποίους βρίσκονταν μέσα στο θέατρο ή στην ίδια περιοχή. Επίσης, ανέλυσε εικόνες από δορυφόρο και συνεργάστηκε με έναν εμπειρογνώμονα για να δημιουργήσει μια προσομοίωση της έκρηξης.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αντικρούει το βασικό επιχείρημα της ρωσικής πλευράς, κατά το οποίο την έκρηξη προκάλεσαν Ουκρανοί ακροδεξιοί εντός του θεάτρου. Η έρευνα της ΜΚΟ έδειξε ότι οι ζημιές που υπέστη το θέατρο προέρχονται από δύο βόμβες 500 κιλών που έριξαν ρωσικά βομβαρδιστικά. Εκείνη την περίοδο, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, δεν επιχειρούσαν ουκρανικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαριούπολη αλλά μόνο ρωσικά μαχητικά.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, σύμφωνα με την οργάνωση, και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη. Το θέατρο ήταν γνωστό όχι χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για αμάχους και παιδιά.

Η έκθεση καταλήγει ζητώντας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να ερευνήσει τον βομβαρδισμό του θεάτρου. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει με ποιο κακό είμαστε αντιμέτωποι. Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ρωσία θα καταδικαστεί για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον της ανθρωπότητας στην Ουκρανία επειδή τα στοιχεία είναι ακλόνητα», καταλήγει ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT