Διπλωματική ρήξη Μόσχας με Σόφια

Οργισμένη η Ρωσία για την απόφαση του Πέτκοφ να απελάσει 70 διπλωμάτες της

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χείλος της πλήρους διακοπής των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων βρίσκονται η Ρωσία και η Βουλγαρία, καθώς χθες το μεσημέρι εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο για ακύρωση της απόφασης περί απέλασης 70 Ρώσων διπλωματών, την οποία έλαβε η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ.

«Δεν θα επιτρέψουμε να πάρει λάθος στροφή η χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους διπλωμάτες να διατυπώνουν τελεσίγραφα στο βουλγαρικό κράτος», δήλωσε ο Πέτκοφ, απορρίπτοντας τη ρωσική αξίωση. «Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε τη ρωσική απειλή περί διακοπής διπλωματικών σχέσεων η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς τη Σόφια.

Την περασμένη Τρίτη, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες και να περιορίσει στο μισό το προσωπικό της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, επικαλούμενη ανησυχίες για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής στα διπλωματικά χρονικά των δύο χωρών, οι οποίες διατηρούν ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και υπήρξαν στενότατοι σύμμαχοι στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Την Πέμπτη, η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια απάντησε με διπλωματική νότα, η οποία καλούσε τη βουλγαρική κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα εισηγούνταν στη Μόσχα να τερματίσει εντελώς τη διπλωματική παρουσία της στη Βουλγαρία.

Συμβιβαστική λύση στη διαμάχη Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποτροπή της διπλωματικής σύγκρουσης με τη Ρωσία βρήκε τη Βουλγαρία στη δίνη πολιτικής κρίσης, καθώς η κυβέρνηση Πέτκοφ δέχεται έντονες επικρίσεις, κάποτε και εκ των ένδον, για την ταύτισή της με τη Δύση στον πόλεμο της Ουκρανίας και για τη διάθεση συμβιβασμού που επιδεικνύει τελευταία στη διαμάχη της με τη Βόρεια Μακεδονία, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της τελευταίας προς την Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση συνασπισμού του Πέτκοφ έχασε ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο και χθες το κεντρώο Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται, αποφάσισε να ορίσει στη θέση του απερχόμενου πρωθυπουργού τον υπουργό Οικονομικών Ασεν Βασίλιεφ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές, εταίροι του Πέτκοφ στον ετοιμόρροπο κυβερνητικό συνασπισμό, εξοργίσθηκαν από τη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών και δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Χθες, μάλιστα, ζήτησαν να συνέλθει το Κοινοβούλιο για να ακυρώσει την επίμαχη απόφαση. Αντιθέτως, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό GERB, επικρότησε τις απελάσεις.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση για την άρση των ενστάσεων της Βουλγαρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βόρειας Μακεδονίας, αν και δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Σόφια έχει ήδη αποδεχθεί τη γαλλική πρόταση, ενώ τα Σκόπια επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν επισήμως, αφού τη μελετήσουν. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβασέφσκι, δήλωσε ότι η νέα γαλλική πρόταση είναι πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη (την οποία είχε απορρίψει η κυβέρνησή του).

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT