Εισιτήριο στη Βενετία για τους επισκέπτες της μιας ημέρας

Εισιτήριο στη Βενετία για τους επισκέπτες της μιας ημέρας

Προσπάθειες προκειμένου να περιορίσει την καθημερινή «εισβολή» τουριστών στην ιστορική πόλη πραγματοποιεί ο δήμος της Βενετίας, ο οποίος αποφάσισε να χρεώνει εισιτήριο σε όσους επιθυμούν να περάσουν ένα πρωινό στην πόλη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΝΕΤΙΑ. Προσπάθειες προκειμένου να περιορίσει την καθημερινή «εισβολή» τουριστών στην ιστορική πόλη πραγματοποιεί ο δήμος της Βενετίας, ο οποίος αποφάσισε να χρεώνει εισιτήριο σε όσους επιθυμούν να περάσουν ένα πρωινό στην πόλη. Η μήνις του δήμου στρέφεται κυρίως εναντίον των επισκεπτών που φθάνουν στην πόλη και αποφεύγουν να δαπανήσουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους, επιλέγοντας συχνά να κάνουν πικνίκ μπροστά στο Παλάτι των Δόγηδων ή στα σκαλιά της γέφυρας του Ριάλτο. Οι δημοτικές αρχές εκτιμούν πως 30.000 με 40.000 τουρίστες επιλέγουν κάθε μέρα να επισκεφθούν την πόλη με ημερήσια εκδρομή, οδηγώντας σε επιβάρυνση των υποδομών της. Η εκστρατεία του δήμου κατά των τουριστών με χαμηλό προϋπολογισμό θα αρχίσει έτσι με την επιβολή εισιτηρίου από 3 μέχρι 10 ευρώ για πρόσβαση στην πόλη από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Παρότι δεν υπάρχει ακριβές σχέδιο για την είσπραξη του τέλους, η δημαρχία φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος όπως το Γκραν Κανάλε, αλλά και περιφερειακά νησιά όπως το Λίντο, το Μουράνο και το Τορτσέλο.

Τοπικοί επιχειρηματίες έχουν, πάντως, εκφράσει ενστάσεις για το ελιτίστικο σχέδιο της δημαρχίας, υποστηρίζοντας ότι οι διακρίσεις εις βάρος τουριστών αντιβαίνουν στην παράδοση της Βενετίας ως εμπορικού κόμβου ανοικτού σε όλους. «Στόχος του μέτρου δεν είναι η άντληση κεφαλαίων, αλλά η προστασία της πόλης. Η εύθραυστη Βενετία δεν είναι κατάλληλη για τουρισμό τύπου φαστ φουντ», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Σιμόνε Βεντουρίνι.

Τοπικοί επιχειρη- ματίες διαφωνούν με το σχέδιο της δημαρχίας, κάνοντας λόγο για διακρίσεις τουριστών.

Ο πρόεδρος συλλόγου εστιατόρων Ερνέστο Παντσίν, που διαφωνεί με το εισιτήριο, εκτιμά πως οι δημοτικές αρχές πρέπει να ενθαρρύνουν τις επισκέψεις σε λιγότερο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, ιδίως τις ώρες αιχμής. «Κεντρικές συνοικίες, όπως το Καστέλο και η Σάντα Κρότσε, είναι πανέμορφες και άδειες τις περισσότερες ώρες της μέρας. Η Βενετία είναι παγκόσμια πόλη. Κάθε άνθρωπος που έρχεται από την άλλη άκρη του κόσμου έχει δικαίωμα να τη δει», υπογραμμίζει ο Παντσίν.

Για τον Βεντουρίνι, η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, που θα εμποδίσει περιστατικά όπως τα πικνίκ πάνω σε μνημεία, είναι μέρος της λύσης.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT