Τα γυρίζει πάλι ο Ερντογάν μετά τη σύνοδο

Τα γυρίζει πάλι ο Ερντογάν μετά τη σύνοδο

Διαμηνύει ότι δεν έληξε το θέμα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του στο μνημόνιο Τουρκίας Σουηδίας Φινλανδίας που άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ μετά την άρση του τουρκικού βέτο, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να θολώσει και πάλι τα νερά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Μαδρίτη, όπου έλαβε χώρα η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας, ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι το εν λόγω μνημόνιο ήταν όχι το τέλος, αλλά η αρχή ενός δρόμου μεγάλης διάρκειας και απρόβλεπτης κατάληξης.

«Αυτές οι υπογραφές δεν σημαίνουν ότι η υπόθεση έκλεισε. Χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου μας, η συμφωνία δεν τίθεται σε εφαρμογή. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου NTV και προσέθεσε: «Το μπαλάκι βρίσκεται στη δική τους πλευρά του γηπέδου τώρα. Αυτή τη στιγμή η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

Τις προηγούμενες ημέρες, η κεμαλική και η εθνικιστική αντιπολίτευση κατηγορούσαν τον Ερντογάν για απαράδεκτες υποχωρήσεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, ενώ Στοκχόλμη και Ελσίνκι είχαν περιοριστεί μόνο σε φραστικές υποσχέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χωρίς να προχωρήσουν σε απτά μέτρα, όπως οι απελάσεις των Κούρδων μαχητών και ακτιβιστών, που ζητάει η Αγκυρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αν οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν προχωρήσουν σε απελάσεις, τότε «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε θεσμικό επίπεδο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει την ένταξή τους.

Περιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν και στις υπό ένταξη χώρες, όπου δυνάμεις της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική για τις υποχωρήσεις των κυβερνήσεών τους στις τουρκικές αξιώσεις. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο διευκρίνισε χθες ότι η χώρα του δεν συζήτησε συγκεκριμένες αξιώσεις της Τουρκίας για απελάσεις και ότι στο θέμα αυτό θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τους νόμους διαδικασία.

Το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ρίχνει «μαύρο» σε Deutsche Welle και «Φωνή της Αμερικής».

Αναταράξεις στις σχέσεις της Αγκυρας με ισχυρές χώρες της Δύσης προκαλεί και η χθεσινή απόφαση του τουρκικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να μπλοκάρει τις εκπομπές της «Φωνής της Αμερικής» και του γερμανικού δικτύου Deutsche Welle. Τουρκικό δικαστήριο ενέκρινε τη σχετική πρόταση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, καθώς τα δύο διεθνή μέσα είχαν αρνηθεί να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση άδειας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε την εις βάρος τους λογοκρισία από τις τουρκικές αρχές.

Ουκρανικά σιτηρά

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραλάβει από ουκρανικά λιμάνια σιτηρά και να τα εξαγάγει σε τρίτες χώρες, εφόσον αποδώσουν οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Κιέβου – Αγκυρας – Μόσχας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι 20 τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να μεταφέρουν σιτάρι, κριθάρι, βρόμη, ηλιέλαιο και άλλα αγαθά, από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT