Ο πρίγκιπας Παύλος της Ρουμανίας κρατείται στη Γαλλία

Ο πρίγκιπας Παύλος της Ρουμανίας κρατείται στη Γαλλία

Θεωρείται φυγόδικος μετά την καταδίκη από τις Αρχές της χώρας του για παράνομη μεταβίβαση ακινήτων μεγάλης αξίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατούμενος των γαλλικών αρχών είναι από τη Δευτέρα ο πρίγκιπας Παύλος της Ρουμανίας, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του μετά την τελεσίδικη καταδίκη του για διαφθορά, στο πλαίσιο υπόθεσης παράνομης μεταβίβασης ακινήτων μεγάλης εμπορικής αξίας σε προάστιο του Βουκουρεστίου.

«Ως αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της ρουμανικής αστυνομίας και των γαλλικών αρχών, ο Παύλος της Ρουμανίας εντοπίσθηκε στο Παρίσι. Το Βουκουρέστι έχει ήδη εγκαινιάσει τη διαδικασία έκδοσής του στη Ρουμανία», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών, Λούσιαν Μπόντε. Οι γαλλικές αρχές υποστήριξαν ότι ο πρίγκιπας Παύλος έτυχε να υποβληθεί σε τυπικό έλεγχο ταυτότητας από περίπολο της αστυνομίας και ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου επέδειξε στους αστυνομικούς βρετανικό διαβατήριο. Ο πρίγκιπας αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να εκδοθεί στη Ρουμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Balkan Insight.

Το Δεκέμβριο του 2020, το εφετείο της πόλης Μπρασόφ στη Ρουμανία καταδίκασε τον πρίγκιπα Παύλο για ενεργητική διαφθορά και συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας εις βάρος του δημοσίου. Το εφετείο καταδίκασε τον γαλαζοαίματο σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης. Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι, μεταξύ 2006 και 2013, ο πρίγκιπας ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι η βασιλική οικογένεια κατείχε το δάσος του Σναγκόφ και τα βασιλικά αγροκτήματα της Μπανεάσα, σημερινό ακριβό προάστιο του Βουκουρεστίου. Η βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας ουδέποτε είχε τις εκτάσεις αυτές στην ιδιοκτησία της.

Αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης εντός των προσεχών ημερών.

Το ύψος της αποζημίωσης που κατέβαλε το ρουμανικό κράτος στον πρίγκιπα ήταν 145 εκατ. ευρώ (135 εκατ. για τα βασιλικά αγροκτήματα και 10 εκατ. ευρώ για το δάσος). Τον Δεκέμβριο του 2020, ο πρίγκιπας Παύλος διέφυγε από τη χώρα, λίγες ώρες προτού η αστυνομία τον αναζητήσει στο διαμέρισμά του στο Βουκουρέστι για τον οδηγήσει στις δικαστικές φυλακές, όπου επρόκειτο να εκτίσει την ποινή του. Η σύζυγός του, πριγκίπισσα Λία, ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο Παύλος είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία.

Παρότι ο πρίγκιπας χρησιμοποιεί το όνομα «πρίγκιπας Παύλος-Φίλιππος της Ρουμανίας» ή το εξίσου εντυπωσιακό «Πάουλ-Φίλιπ Χοεντσόλερν», δεν αναγνωρίζεται ως μέλος του οίκου των Χοεντσόλερν-Ζιγκμαρίνγκεν, αλλά ούτε και του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας. Ο Παύλος είναι δισέγγονος του βασιλιά Κάρολ Β΄ της Ρουμανίας, ο οποίος βασίλεψε από το 1930 έως το 1940 και υπήρξε από τους βασικούς υποστηρικτές της ναζιστικής Γερμανίας.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT