Αυστραλία: «Μήνυμα 112» σε χιλιάδες κατοίκους του Σίδνεϊ

Αυστραλία: «Μήνυμα 112» σε χιλιάδες κατοίκους του Σίδνεϊ

Κίνδυνος για νέες εκτεταμένες πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία τη Δευτέρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εντολές απομάκρυνσης εκδόθηκαν για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Σίδνεϊ τη Δευτέρα, μετά τις ανελέητες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες για τρίτη φορά φέτος σε προάστια με χαμηλό υψόμετρο.

Έντονο σύστημα χαμηλής πίεσης στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας προβλέπεται να φέρει ισχυρές βροχοπτώσεις τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη Νέα Νότια Ουαλία, αφού πολλά μέρη στην πολιτεία επλήγησαν από υετό που αντιστοιχεί σε ποσότητα ενός μηνός το Σαββατοκύριακο.

Από την Κυριακή, περίπου 30.000 κάτοικοι στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν κληθεί είτε να απομακρυνθούν είτε να είναι σε ετοιμότητα για εντολές απομάκρυνσης.

Η απογοήτευση διογκώθηκε σε πολλά προάστια στα δυτικά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας μετά τις πλημμύρες που βύθισαν σπίτια, αγροκτήματα και γέφυρες. «Είναι απλώς καταστροφικό, απίστευτο», δήλωσε η δήμαρχος του Κάμντεν, Τερέζα Φεντέλι. «Οι περισσότεροι από αυτούς μόλις βγήκαν από την τελευταία πλημμύρα, επαναφέροντας τα σπίτια τους στη θέση τους, τις επιχειρήσεις τους στη θέση τους και δυστυχώς λέμε ότι συμβαίνει ξανά».

Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής έχουν πέσει σε πολλές περιοχές, με ορισμένες να έχουν φτάσει έως και τα 350 χιλιοστά από το Σάββατο.

Ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να πλησιάσουν ή να υπερβούν τα επίπεδα πλημμύρας που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο του 2021 και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, προειδοποίησε το μετεωρολογικό γραφείο. Ο κίνδυνος μεγάλων πλημμυρών παραμένει, αν και το έντονο καιρικό σύστημα ενδέχεται να εξασθενήσει αργότερα τη Δευτέρα, ανέφερε.

Σε εξέλιξη ήταν επιχείρηση για τη διάσωση 21 μελών του πληρώματος από φορτηγό πλοίο, το οποίο έχασε την ηλεκτροδότηση νότια του Σίδνεϊ και κινδύνευσε να παρασυρθεί στην ξηρά, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Εδώ και πολλούς μήνες έρχονται η μία πλημμύρα μετά την άλλη, κι αυτό το κάνει πιο δύσκολο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντόμινικ Περοτέ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Αυστραλία: «Μήνυμα 112» σε χιλιάδες κατοίκους του Σίδνεϊ-1
Άφρισε η θάλασσα από την κακοκαιρία στο Σίδνεϊ, και ο αφρός βγήκε και στη στεριά (φωτ.: Reuters).

Ο Πολ Ο’Νιλ, κάτοικος του πληγέντος από τις πλημμύρες Ουάιζμανς Φέρι, είπε ότι μετέφερε προμήθειες τροφίμων με βάρκα στην αποκλεισμένη οικογένειά του, αφού η άνοδος των νερών έκοψε την πρόσβαση.

«Ο δρόμος κατέρρευσε και δεν έχει επιδιορθωθεί από τις τελευταίες πλημμύρες, δεν έχει αγγιχτεί. Έτσι τώρα κλείνουν την οδική μας πρόσβαση και μετά το πλοίο, ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο σπίτι τώρα είναι με βάρκα», είπε ο κ. Ο’Νιλ στο πρακτορείο Reuters.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν βενζινάδικα, σπίτια, αυτοκίνητα και πινακίδες στους δρόμους μερικώς κάτω από το νερό, ενώ κάδοι σκουπιδιών επέπλεαν στους πλημμυρισμένους δρόμους. Στρατιωτικά οχήματα εθεάθησαν να πηγαίνουν σε πλημμυρισμένους δρόμους για να απομακρύνουν τις εγκλωβισμένες οικογένειες.

Περίπου 100 χιλιοστά βροχής μπορεί να πέσουν τις επόμενες 24 ώρες σε μια έκταση άνω των 300 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής της Νέας Νότιας Ουαλίας από το Νιουκάστλ στα νότια του Σίδνεϊ, δήλωσε το Γραφείο Μετεωρολογίας.

Ο καιρός ίσως προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τις λεκάνες απορροής ποταμών να έχουν ήδη πλησιάσει την πλήρη χωρητικότητά τους αφού το φαινόμενο Λα Νίνια, που συνήθως συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις, έπληξε την ανατολική ακτή της Αυστραλίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT