Ουκρανία: Το ρωσοκρατούμενο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια παρέχει ακόμη ενέργεια στα ελεύθερα εδάφη

Ουκρανία: Το ρωσοκρατούμενο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια παρέχει ακόμη ενέργεια στα ελεύθερα εδάφη

Ο σταθμός υποχρεώνεται να παρέχει ρεύμα στην Ουκρανία για να μην περικόψει τη λειτουργία του

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, με έδρα την ημικατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή της Ζαπορίζια (ZNPP), η οποία έχει δύο μονάδες ισχύος από τις έξι, συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην επικράτεια της Ουκρανίας λόγω του πλεονάσματος του για να διατηρήσει τον πλήρη κύκλο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS ο επικεφαλής της κατοχικής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Γεβγένι Μπαλίτσκι.

Η χωρητικότητα του σταθμού που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή του Ενέρχονταρ, θα στραφεί προς τις ρωσοκρατούμενες περιοχές μετά την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής, πρόσθεσε ο κ. Μπαλίτσκι, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα αφορά μόνο τη Ζαπορίζια ή και την παροχή σε όλη την ανατολική Ουκρανία που εποφθαλμιά η Ρωσία.

«Το καθήκον μας σήμερα δεν είναι να διακόψουμε τον κύριο κύκλο στον πυρηνικό σταθμό. Εξακολουθούμε να παρέχουμε στην Ουκρανία ηλεκτρική ενέργεια: την προμηθεύουμε στη Ζαπορίζια και τις πόλεις της περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ (Νικόπολη και Μάνγκανετς). Απλώς δεν μπορούμε να τα σβήσουμε, αν και, αν εξαρτάτο από μένα η παροχή θα είχε διακοπεί εδώ και πολύ καιρό. Γενικά, θα ξεκινήσουμε το σταθμό με πλήρη δυναμικότητα όταν απελευθερωθεί το η Ζαπορίζια, γιατί σήμερα δεν υπάρχει αξιόλογη αγορά για αυτήν την ενέργεια χωρίς την πόλη της Ζαπορίζια, ακόμα κι αν ένα μέρος της αρχίσει να πηγαίνει στην Κριμαία», είπε ο κ. Μπαλίτσκι.

Ο ίδιος ξήγησε ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι υπερβολική για κατανάλωση, αφού μόνο το 70% της περιοχής της Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τους Ρώσους. «Η δυναμικότητα του πυρηνικού σταθμού είναι τεράστια, εκτός από αυτήν, έχουμε και ανεμογεννήτριες, υπάρχουν περισσότεροι από 100 από αυτές, έχουμε ένα θερμικό εργοστάσιο, έχουμε τώρα ένα τεράστια πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι περιοχές [που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι] προμηθεύονται πλήρως ενέργεια από τον σταθμό, ενώ η ενέργεια συνεχίζει να ρέει στο έδαφος της Ουκρανίας, τέτοιες συμφωνίες δεν έχουν ακόμη παραβιαστεί», είπε ο κατοχικός διοικητής.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαράτ Χουσνούλιν δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία εάν το Κίεβο είναι έτοιμο να το πληρώσει.

Ο σταθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, παρήγαγε το ένα τέταρτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, η χωρητικότητά του είναι περίπου 6 χιλιάδες μεγαβάτ, και αποτελείται από έξι μονάδες ισχύος.

Από το 1996, ο πυρηνικός σταθμός αποτελεί ξεχωριστό τμήμα της εθνικής εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Energoatom, που ελέγχεται από την Ουκρανία. Τον Μάρτιο του 2022, η εγκατάσταση τέθηκε υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων.

Πηγή: TASS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT