Τουρκία: Η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη στον Ερντογάν

Τουρκία: Η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη στον Ερντογάν

Το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κρέμεται από έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους που προσέρχονται στις κάλπες για πρώτη φορά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κρέμεται από έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους που προσέρχονται στις κάλπες για πρώτη φορά και οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν τρίτη δεκαετία διακυβέρνησης Ερντογάν ή αν θέλουν να δοκιμάσουν μια Τουρκία με διαφορετικό ηγέτη. Λιγότερο από 12 μήνες πριν από την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, η πλειονότητα των νέων –που αποτελούν το 12% του εκλογικού σώματος– δηλώνει ότι επιθυμεί την αλλαγή, αλλά δεν έχει πειστεί ότι η αντιπολίτευση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

Από την Κωνσταντινούπολη έως τα βάθη της Ανατολίας, δέκα νέοι και νέες 18-23 ετών είπαν ότι τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν είναι η δικαιοσύνη, η μετανάστευση, η αξιοκρατία στην αγορά εργασίας και η διαφάνεια στην οικονομική πολιτική. «Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με την απόφασή μου αλλά νομίζω ότι θα επιλέξω το μικρότερο από τα δύο κακά, την αντιπολίτευση», είπε η Ντάμλα, 19χρονη φοιτήτρια ιστορίας από την Κωνσταντινούπολη, η οποία δήλωσε: «Δεν νιώθω ότι ζω, μάλλον επιβιώνω».

Δεν θα ψηφίσει το κόμμα του, ΑΚΡ, σχεδόν το 80% των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Γκεζιτζί», Μουράτ Γκεζιτζί, οι νέοι ψηφοφόροι ενοχλούνται από μια σειρά κυβερνητικών πολιτικών όπως τα μέτρα που καταπιέζουν την ελεύθερη επιλογή τρόπου ζωής και έκφρασης, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, ούτε εμπιστεύονται απολύτως την αντιπολίτευση. Πάντως, ο Ερντογάν αυτή τη γενιά την έχει χάσει. «Το 80% των νέων 18-25 ετών δεν θα ψηφίσει ΑΚΡ», σημείωσε ο Γκεζιτζί.

Ο 18χρονος Γιουσούφ ανήκει στο υπόλοιπο 20%. «Νομίζω ότι έχουμε τον καλύτερο και πιο κατάλληλο ηγέτη», λέει. «Η οικονομία μπορεί να έχει προβλήματα αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες». «Οι νέοι θέλουν αλλαγή», είπε ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ΜΑΚ, Μεχμέτ Αλί Κουλάτ. Οι δικές του μετρήσεις επικεντρώνονται στην ηλικιακή ομάδα 18-29. Στην ομάδα αυτή, το 70% υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT