Τουρκία: Σφίγγει ο κλοιός της λογοκρισίας… ενόψει εκλογών

Τουρκία: Σφίγγει ο κλοιός της λογοκρισίας… ενόψει εκλογών

Η τουρκική BİK, που είναι υπεύθυνη – ως φορέας – για τη διανομή του κρατικού διαφημιστικού προϋπολογισμού στον Τύπο, τροποποίησε την περασμένη Τετάρτη, για πρώτη φορά έπειτα από 28 χρόνια, τον κώδικα δεοντολογίας της.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική BİK, που είναι υπεύθυνη – ως φορέας – για τη διανομή του κρατικού διαφημιστικού προϋπολογισμού στον τουρκικό Τύπο, τροποποίησε την περασμένη Τετάρτη, για πρώτη φορά έπειτα από 28 χρόνια, τον κώδικα δεοντολογίας των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, με τις σχετικές τροποποιήσεις να προκαλούν ωστόσο σάλο αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν πια υιοθετηθεί στο πλαίσιο του ανανεωμένου σχετικού κώδικα, απαγορεύονται και στοχοποιούνται δημοσιεύματα που θα μπορούσε να θεωρηθεί πως: «νομιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις», «διαταράσσουν τη δομή της τουρκικής οικογένειας» και «δεν προστατεύουν τις εθνικές και τις ηθικές αξίες της τουρκικής κοινωνίας»…

Ο Utku Çakırözer, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και πρώην δημοσιογράφος ο ίδιος, καταγγέλλει, μιλώντας στο Turkey recap, πως το πλάνο της ηγεσίας Ερντογάν είναι να εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση στα τουρκικά μίντια, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, πριν από τις επερχόμενες εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2023 αλλά δεν αποκλείεται να διεξαχθούν και νωρίτερα.  

«Με τις προτεινόμενες αλλαγές, η πίεση στα τοπικά ΜΜΕ πρόκειται να αυξηθεί μέσω της διανομής των διαφημιστικών εσόδων. Οι ιστοσελίδες τους θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση και, τελικά, θα αναγκαστούν να λογοκρίνουν το περιεχόμενό τους για να αποφύγουν κυρώσεις και πρόστιμα. Αυτό είναι που θέλει ο Ερντογάν καθώς οδεύουμε προς εκλογές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του CHP.

Και όλα αυτά, ενώ τα τελευταία 24ωρα έχει παράλληλα στη γείτονα χώρα ξεσπάσει σάλος αντιδράσεων γύρω και από μια άλλη απόφαση, εν προκειμένω του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου RTÜK που έσπευσε να απαγορεύσει την προβολή του βιντεοκλίπ «Karakol» του Τούρκου τραγουδιστή και ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Mabel Matiz, με το αιτιολογικό πως πρόκειται για ένα βίντεο που «προκαλεί» επειδή έχει σκηνές που είναι ομοφυλοφιλικές. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τις απαγορεύσεις (ή μήπως και εξαιτίας αυτών, σε έναν βαθμό), το εν λόγω βίντεο έχει ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια views στο YouTube.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT