Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανάπαυλα πριν από την επόμενη ρωσική επίθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανάπαυλα πριν από την επόμενη ρωσική επίθεση

Μία εβδομάδα μετά την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι, στα ανοιχτά της Οδησσού, οι συγκρούσεις γι’ αυτή τη μικροσκοπική, αλλά μεγάλης συμβολικής και στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα αναζωπυρώθηκαν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι, στα ανοιχτά της Οδησσού, οι συγκρούσεις γι’ αυτή τη μικροσκοπική, αλλά μεγάλης συμβολικής και στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα αναζωπυρώθηκαν. Ουκρανοί στρατιώτες ύψωσαν ξανά την κίτρινη και γαλάζια σημαία της πατρίδας τους στο νησί, για να ακολουθήσει βομβαρδισμός από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Αλλα ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν με πυραύλους το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και το Κίεβο περιμένει ότι είναι η νέα γραμμή του μετώπου.

Μετά την κατάληψη του Λουγκάνσκ, οι εισβολείς ανασυντάσσονται για την επικείμενη μάχη του Ντονέτσκ.

Ωστόσο, Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να καθυστερήσουν, καθώς τα στρατεύματά τους χρειάζονται ξεκούραση και ανασυγκρότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 133 ημέρες πολέμου που το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν ανακοίνωσε την παραμικρή πρόοδο ως προς την κατάληψη εδαφών. Σε νυχτερινό μήνυμά του προς το έθνος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι «επιτέλους, το δυτικής προέλευσης πυροβολικό άρχισε να λειτουργεί άψογα κι η ακρίβειά του είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι «η ιδέα να τιμωρήσουν μια χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια είναι παράλογη και δημιουργεί δυνητική απειλή για την ανθρωπότητα». Πιο προκλητικός από ποτέ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι «μόλις τώρα ξεκινήσαμε στην Ουκρανία» και προκαλώντας τη Δύση προσέθεσε ότι «αν επιθυμεί να κερδίσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, ας το δοκιμάσει». ​​​​​​

Τέλος, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί, αφού οι τουρκικές αρχές άφησαν υπό ρωσική σημαία πλοίο να φύγει από τουρκικό λιμάνι όπου είχε ακινητοποιηθεί, ενώ υπήρχαν καταγγελίες ότι μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT