ΗΠΑ: Φορολογικοί έλεγχοι με βούλα Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Φορολογικοί έλεγχοι με βούλα Ντόναλντ Τραμπ

Οι διευθυντές του FBI Κόμεϊ και Μακέιμπ είχαν εξοργίσει τον τέως πρόεδρο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκδικητική φορολογική έρευνα, κατόπιν εντολής του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποβλήθηκαν ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο υπαρχηγός του, Αντριου Μακέιμπ. Οι Κόμεϊ και Μακέιμπ, οι σύζυγοι των οποίων επίσης ερευνήθηκαν, καθώς υποβάλλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τον διορισμένο από τον Τραμπ επικεφαλής των ομοσπονδιακών φορολογικών υπηρεσιών, εν είδει εκδίκησης για την έρευνα γύρω από τις σχέσεις Τραμπ – Μόσχας, την οποία είχε διατάξει ο Κόμεϊ ως διευθυντής του FBI.

Η έρευνα των φορολογικών δηλώσεων του Κόμεϊ, που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020, έδειξε ότι ο πρώην διευθυντής είχε πληρώσει μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος για το 2017 από όσο όφειλε, οπότε έλαβε επιστροφή 347 δολαρίων. «Δεν γνωρίζω εάν συνέβη κάτι το μεμπτό, αλλά αφού έμαθα πόσο σπάνιοι είναι αυτοί οι έλεγχοι και ξέροντας πόσο ο Τραμπ ήθελε να να με βλάψει, όφειλα να μάθω τι συνέβη. Πιθανόν να πρόκειται για σύμπτωση, αλλά ίσως κάποιος χρησιμοποίησε την εφορία για να πλήξει πολιτικό του αντίπαλο. Το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί», δήλωσε ο Κόμεϊ σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.

Λίγες ημέρες μετά την απόλυση του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, τον Μάιο του 2017, ο Μακέιμπ ανέλαβε τη διεύθυνση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών (FBI), για να εγκαινιάσει νέα έρευνα γύρω από το εάν ο Τραμπ είχε παραβιάσει τον νόμο απολύοντας τον Κόμεϊ και εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των σχέσεών του με τον Πούτιν. Το 2018, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέλυσε τον Μακέιμπ, στερώντας του τη σύνταξη, κίνηση την οποία επαίνεσε ο Τραμπ.

Οι ελεγχόμενοι εκτιμούν ότι πρόκειται για εκδικητική πράξη, καθώς ερευνούσαν τις σχέσεις Τραμπ – Μόσχας, με συνέπεια, μάλιστα, να απολυθούν.

Συμβιβασμός

Παρά τα επιβαρυντικά στοιχεία που παρουσίασε το FBI εις βάρος του Μακέιμπ, έπειτα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της σύντομης θητείας του υπηρεσιακού διευθυντή, το σώμα των ενόρκων δεν άσκησε δίωξη εναντίον του. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αυτό δείχνει ότι το συνήθως ιδιαίτερα αυστηρό σώμα των ενόρκων δεν θεώρησε ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Μακέιμπ ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του Μέρικ Γκάρλαντ ως υπουργού Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Μπάιντεν, η νομική υπηρεσία του υπουργείου εγκαινίασε διαπραγματεύσεις προκειμένου ο Μακέιμπ να αποσύρει αγωγή που είχε καταθέσει κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εκδικητική απόλυση και αναίτια φορολογική έρευνα. Τον Οκτώβριο του 2021, το υπουργείο αποδέχθηκε εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφαιρώντας από το βιογραφικό του υπηρεσιακού διευθυντή την άδικη απόλυσή του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT