Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή, με το ένα μάτι στραμμένο στους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό και το άλλο στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Ντέιβιντ Σάνγκερ και Πίτερ Μπέικερ μέσα από τις σελίδες των New York Times.
Από σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουλίου, και για τις επόμενες ημέρες, ο 79χρονος Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται σε «ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους» όπως σημειώνουν οι συντάκτες των Τάιμς της Νέας Υόρκης, σε μια περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας εκείνος πρόκειται να επισκεφθεί διαδοχικά το Ισραήλ (και πιο συγκεκριμένα την Ιερουσαλήμ), τη Δυτική Όχθη, και τη Σαουδική Αραβία.
Τρεις στόχοι
Σύμφωνα με τους κ.κ. Σάνγκερ και Μπέικερ, ο Αμερικανός ηγέτης «θα προσπαθήσει να επιβραδύνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να επιταχύνει τη ροή πετρελαίου προς τις αμερικανικές αντλίες και να αναδιαμορφώσει τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία χωρίς όμως να φανεί να αγκαλιάζει έναν ηγέτη (σ.σ. τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν) που κατηγορείται για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Και οι τρεις προαναφερθείσες προσπάθειες είναι, όμως, γεμάτες πολιτικούς κινδύνους για έναν πρόεδρο όπως είναι ο Μπάιντεν, ο οποίος γνωρίζει μεν καλά την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά επιστρέφει εκεί για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, έχοντας δει εν τω μεταξύ τη διαπραγματευτική του επιρροή εκεί να φθίνει.
Οι 18μηνες διαπραγματεύσεις του για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, δεν έχουν προς το παρόν αποδώσει καρπούς.
Ο παράγοντας πετρέλαιο
Ενώ και ως προς τον στόχο της – έπειτα από αμερικανική παρότρυνση – αύξησης της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί καμία συμφωνία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί σε έναν με δύο μήνες από σήμερα.
«Το πετρέλαιο είναι στην πραγματικότητα ο πιο επιτακτικός λόγος για τον οποίο έγινε αυτό το ταξίδι σε μια εποχή υψηλών τιμών», σημειώνουν οι Ντέιβιντ Σάνγκερ και Πίτερ Μπέικερ των New York Times.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει να ανακοινώσει κάποια συμφωνία σχετική με το πετρέλαιο κατά τη διάρκεια της στάσης του στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, οι δύο πλευρές παρουσιάζονται να έχουν την άποψη ότι η Σαουδική Αραβία πρόκειται να αυξήσει την πετρελαϊκή της παραγωγή μόλις λήξει η τρέχουσα συμφωνία ποσόστωσης τον Σεπτέμβριο, λίγες εβδομάδες δηλαδή πριν από τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Μάρτιν Ίντικ, πάλαι ποτέ πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ και άλλοτε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, εκτιμά πως η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά περίπου 750.000 βαρέλια την ημέρα και πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ακολουθήσουν αυξάνοντας και εκείνα την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Η πλευρά του Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά πως θα δεχθεί κριτική όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, με τους κ.κ. Μπάιντεν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ποζάρουν δίπλα – δίπλα. Όλοι θυμούνται, άλλωστε, πως με φόντο τη δολοφονία του Σαουδάβαρα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τζο Μπάιντεν είχε στο πρόσφατο παρελθόν αποκηρύξει την ηγεσία των Σαούντ και ειδικότερα τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως «παρία».
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις, η πλευρά Μπάιντεν υποστηρίζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει εκεί και άλλους ηγέτες χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας), πράγμα που είναι αληθές μεν αλλά όχι και αρκετό ώστε να υποβαθμίσει τη συνάντηση που θα έχει ο Μπάιντεν εκεί με τη σαουδαραβική ηγεσία.
Ωστόσο πλέον, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που εκείνος έχει στη διεθνή αγορά ενέργειας, ο Μπάιντεν προσεγγίζει τη Σαουδική Αραβία ως έναν παραγωγό – εξαγωγέα που θα μπορούσε να συμβάλει στην έστω σταδιακή και μερική παγκόσμια απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, Ουάσιγκτον και Ριάντ υπέγραψαν αθόρυβα ένα μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στην ανάπτυξη των δικτύων 5G της Σαουδικής Αραβίας. Ο λόγος για μια συμφωνία που εκ των πραγμάτων απομακρύνει την Κίνα και τη Huawei από τη σαουδαραβική αγορά των 5G δικτύων.
Αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το Ισραήλ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα, μόλις λίγα 24ωρα δηλαδή πριν από την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ, πως το Ιράν – ο κύριος αντίπαλος του Ισραήλ – ετοιμάζεται να συνδράμει τη Μόσχα στη μάχη της εναντίον της Ουκρανίας, προμηθεύοντας τις ρωσικές δυνάμεις με εκατοντάδες ιρανικά drones.
Αυτά τα σχόλια του κ. Σάλιβαν στέλνουν, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους των New York Times, ένα μήνυμα όχι μόνο προς την πλευρά της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά και προς την πλευρά της ισραηλινής ηγεσίας που θα μπορούσε να αρχίσει να στηρίζει περισσότερο δυναμικά την Ουκρανία έναντι των ρωσικών δυνάμεων…
Με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr