Ιταλία: Σε αναζήτηση λύσης επιβίωσης η κυβέρνηση

Ιταλία: Σε αναζήτηση λύσης επιβίωσης η κυβέρνηση

Το Κίνημα 5 Αστέρων πιέζεται να αποσύρει τη στήριξη στον Ντράγκι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εξαιρετικά αμφίβολη είναι η επιβίωση της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων πιέζεται, λόγω λαϊκής δυσαρέσκειας, να αποσύρει τη στήριξή του. Η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε στην εξέταση ενδιάμεσων λύσεων, μέσω των οποίων τα 5 Αστέρια θα μπορούσαν να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα στην κυβέρνηση, αλλά αυτή να συνεχίσει τη θητεία της έως τις εκλογές, που έχουν προγραμματισθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο επικεφαλής των 5 Αστέρων, πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι εν μέσω αλλεπάλληλων συνεδριάσεων των οργάνων του κόμματος. Το σημείο καμπής είναι η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία για το διάταγμα που αφορά το πακέτο βοήθειας προς όσους πλήττονται από την κρίση. Τα 5 Αστέρια υποστηρίζουν ότι το πακέτο είναι παντελώς ανεπαρκές και σκοπεύουν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, που επέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, όπως συμβαίνει συχνά στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα προειδοποίησε ότι αν συμβεί αυτό, το κόμμα του δεν θα αναζητήσει εναλλακτική πλειοψηφία, αλλά η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Εκλογές σε περίπτωση αποχώρησης των 5 Αστέρων ζητεί και ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ενώ και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις, μόνο εκλογές. Τα κόμματα που στηρίζουν από κοινού τον Ντράγκι δεν επιθυμούν να χρεωθούν την κυβερνητική φθορά, την ώρα που τα 5 Αστέρια αποχωρούν για να μετατραπούν σε δεξαμενή ψήφων αγανακτισμένων πολιτών.

Σημείο καμπής η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία για το διάταγμα που αφορά το πακέτο βοήθειας προς όσους πλήττονται από την κρίση.

Η τελική απόφαση του κόμματος δεν έχει ληφθεί, αλλά κάποιοι γερουσιαστές των 5 Αστέρων μιλούν σαν να έχουν ήδη περάσει στην αντιπολίτευση. «Από αυτή την κυβέρνηση οι Ιταλοί δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα», είπε ο γερουσιαστής Αλμπέρτο Αϊρόλα, χωρίς να αποκλείει λύσεις που να εμπεριέχουν την παραμονή του Ντράγκι στην πρωθυπουργία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας. «Ερχεται θερμό φθινόπωρο και εξαιτίας του πολέμου. Μιλάμε στους πολίτες που θέλουν μια φιλειρηνική πολιτική», είπε.

«Κάποιοι θεωρούν ότι η σταθερότητα είναι απαξία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος αποχώρησε από τα 5 Αστέρια ιδρύοντας νέο πολιτικό φορέα, που υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT