Νέα Ζηλανδία: Δωρεάν μάσκες και τεστ καθώς η Όμικρον καλπάζει

Νέα Ζηλανδία: Δωρεάν μάσκες και τεστ καθώς η Όμικρον καλπάζει

Το χειρότερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα καταγράφεται τώρα, πιέζοντας το σύστημα υγείας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παρέχει δωρεάν μάσκες και τεστ αντιγόνου (self test) καθώς προσπαθεί να ανακόψει την εξάπλωση της COVID-19 και να ανακουφίσει την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας που αντιμετωπίζει μια εισροή ασθενών με COVID και γρίπη.

Υπήρξε σημαντικό άλμα στον αριθμό των νέων κρουσμάτων COVID στη Νέα Ζηλανδία την περασμένη δύο εβδομάδα και οι αρχές προβλέπουν ότι αυτό το κύμα Όμικρον μπορεί να είναι χειρότερο από το πρώτο.

Το νοσοκομειακό σύστημα ήδη παλεύει με την αύξηση του χρόνου αναμονής και τις χειρουργικές επεμβάσεις που πρέπει να ακυρωθούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και των νοσηλειών, η χειρότερη περίοδος γρίπης στην πρόσφατη μνήμη και οι αντίστοιχες απουσίες προσωπικού βάζουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ολόκληρο το σύστημα υγείας υπό ακραίες πιέσεις», δήλωσε η Αγιέσα Βερόλ, υπουργός COVID-19.

Η Νέα Ζηλανδία, με πληθυσμό 5,1 εκατομμυρίων, κατέγραψε 11.382 νέα κρούσματα COVID την Πέμπτη, με συνολικά 68.737 να έχουν μολυνθεί από τον ιό. Από αυτά τα 765 κρούσματα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.

H ταχεία αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας στην πανδημία και η γεωγραφική της απομόνωση κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από την COVID έως το τέλος του περασμένου έτους. Η κυβέρνηση, ωστόσο, απέσυρε την πολιτική της για μηδενική COVID νωρίτερα φέτος, αφού ο πληθυσμός εμβολιάστηκε σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντας στον ιό να εξαπλωθεί.

Η κα Βερόλ είπε ότι καθώς η πολιτική COVID-zero δεν ήταν πλέον εφικτή, οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες, να κάνουν εξετάσεις και να απομονώνονται εάν είτε αυτοί είτε κάποιοι στο σπίτι τους βγουν θετικοί στον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση καθιστά ευρέως διαθέσιμες δωρεάν μάσκες και τεστ, επιτρέποντας στα φαρμακεία να πωλούν φάρμακα για τον COVID και επεκτείνει τα κριτήρια για το ποιος είναι κατάλληλος για αντιιικά φάρμακα.

«Τώρα δεν είναι η ώρα να σταματήσετε να φοράτε μάσκες. Τα στοιχεία μας λένε ότι η χρήση μάσκας μειώνει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες να μολυνθείτε από κορωνοϊό. Σας βοηθά επίσης να προστατεύεστε από τη γρίπη και άλλες ασθένειες του χειμώνα, οπότε αν δεν φοράτε μάσκα για τον εαυτό σας, φορέστε μία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», είπε η κα Βερόλ.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT