Ε.Ε.: Ο ρωσικός χρυσός στο επόμενο πακέτο κυρώσεων

Ε.Ε.: Ο ρωσικός χρυσός στο επόμενο πακέτο κυρώσεων

Ο ρωσικός χρυσός θα περιλαμβάνεται στο επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρωσικός χρυσός θα περιλαμβάνεται στο επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Κατά το πρακτορείο Reuters, το νέο πακέτο κυρώσεων -έβδομο κατά σειρά- θα ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κομισιόν θα ανακοινώσει και τροποποιήσεις σε κάποια περιοριστικά μέτρα, ούτως ώστε αμβλυνθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές και στη διακίνηση των τροφίμων και να αποφευχθεί έτσι μια επισιτιστική κρίση. 

Το νέο πακέτο χαρακτηρίσθηκε από τη μία πηγή «ως το έκτο και μισό» καθώς είναι πολύ μικρού εύρους το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνει. Ένα εξ αυτών ωστόσο είναι η απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθούν οι νέες κυρώσεις. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν και τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού και από τρίτες χώρες, δίχως ωστόσο να παρέχει λεπτομέρειες πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. 

Υπενθυμίζεται ότι για να εγκριθεί το νέο πακέτο κυρώσεων, πρέπει να έχει την καθολική έγκριση από τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε.  Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε αλλαγές σε κάποιες από τις υπάρχουσες κυρώσεις, ούτως ώστε να διασφαλίσει τη ροή των εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία. 

Φυσικό αέριο: Τι εξετάζει η E.E.

Την υιοθέτηση ορίων στην ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται σε δημόσια κτίρια, γραφεία και εμπορικά ακίνητα αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, με φόντο τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη για βέλτιστη χρήση ενέργειας, περιλαμβάνουν τα εξής για τα δημόσια κτίρια:

  • Το όριο για τη θέρμανση να είναι στους 19 βαθμούς Κελσίου.
  • Ο διακόπτης για την ψύξη να ρυθμιστεί στους 25 βαθμούς Κελσίου.

«Η ενέργεια που εξοικονομείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα», επισημαίνει η επιτροπή στο έγγραφό της.

Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση του θερμοστάτη ένα βαθμό χαμηλότερα, θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης ενός κτιρίου κατά περίπου 10%.

Η σύσταση αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. κατά 25 έως 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

«Η δράση τώρα θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής του εφοδιασμού κατά ένα τρίτο», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί στις 20 Ιουλίου και θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο ενδιάμεσο, όπως τονίζει το AFP.

Το έγγραφο παροτρύνει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., όπου αυτό είναι «τεχνικά εφικτό» να θεσπίσουν δεσμευτικά όρια στη θέρμανση και την ψύξη σε «δημόσια κτίρια, γραφεία, εμπορικά κτίρια (ιδίως μεγάλα κτίρια)… και ανοιχτούς χώρους».

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 26 Ιουλίου.

Όρμπαν: Η Ευρώπη αυτοπυροβολήθηκε στα πνευμόνια με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αντίθετος με τα πακέτα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εμφανίστηκε στο μεταξύ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πυροβολήθηκε στα πνευμόνια με τις αλόγιστες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία», οι οποίες, «εάν δεν ανατραπούν, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Μόσχα απαγόρευσε τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat

Στο μεταξύ, η Ρωσία απαγόρευσε τη λειτουργία στο εσωτερικό της χώρας στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και στον βασικό συνεργάτη του στην περιοχή χαρακτηρίζοντάς τους απειλές για την ασφάλεια.

O ιστότοπος Bellingcat, που εδρεύει στην Ολλανδία, αποκάλυψε την εμπλοκή στηριζόμενων από τη Ρωσία στρατιωτών στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014 και το ότι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, της διαβόητης FSB, είχαν επιχειρήσει να δηλητηριάσουν τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.

Με πληροφορίες από AFP, REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT