Γαλλία: Αντιμετωπίζει έλλειψη μουστάρδας

Γαλλία: Αντιμετωπίζει έλλειψη μουστάρδας

Ποσοστό 80% των σπόρων που χρησιμοποιεί η γαλλική βιομηχανία προέρχεται από τον Καναδά και ο περυσινός καύσωνας μείωσε την παραγωγή κατά 50%

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μουστάρδα Dijon αποτελεί αναγκαίο συστατικό της γαλλικής κουλτούρας. Η μυστηριώδης εξαφάνιση της αγαπημένης συνοδευτικής σάλτσας από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει προκαλέσει την ανησυχία των Γάλλων καταναλωτών, που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως τη σάλτσα ραπανιού, την ιαπωνική ουασάμπι ή την κρέμα τυριού ροκφόρ.

Το θέμα είναι ότι τα συστατικά της ονομαστής μουστάρδας δεν προέρχονται από την περιοχή της Ντιζόν, αλλά από το εξωτερικό. «Ποσοστό 80% των σπόρων μουστάρδας που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τον Καναδά. Ο καύσωνας που έπληξε πέρυσι τις επαρχίες του Σασκατσεουάν και της Αλβέρτας μείωσε την παραγωγή κατά 50%, ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών στην περιοχή της Βουργουνδίας μείωσε σημαντικά την ήδη μικρή τοπική παραγωγή σπόρων μουστάρδας. Το πρόβλημα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και το αποτέλεσμα είναι οι ελλείψεις συστατικών», εξηγεί ο Λικ Βαντερμέσεν, επικεφαλής της παρασκευάστριας εταιρείας Reine de Dijon.

Η εταιρεία δέχεται τουλάχιστον 50 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα από καταναλωτές σε αναζήτηση μουστάρδας, ενώ ορισμένοι μεταβαίνουν ακόμη και στην έδρα της εταιρείας, στην πόλη της Ντιζόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιπλέξει επίσης τα πράγματα. Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί σπόρου μουστάρδας. Ο κάθε Γάλλος καταναλώνει κατά μέσον όρο ένα κιλό μουστάρδα τον χρόνο. Παρότι σημάδια ελλείψεων έχουν αρχίσει να καταγράφονται και σε άλλες χώρες, η «κρίση» πλήττει κυρίως τη Γαλλία, εξαιτίας της εξάρτησης των Γάλλων παρασκευαστών από τους εισαγόμενους από Καναδά σπόρους.

Κάθε κρίση κρύβει, όμως, ευκαιρίες. Ο Πολ-Ολιβιέ Κλοντπιέρ, ιδιοκτήτης της εταιρείας Martin-Pouret, λέει: «Καλλιεργούμε έναν σπόρο χιλιάδες χιλιόμετρα από τον τόπο παρασκευής του προϊόντος μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και περιβαλλοντικά προβληματικό. Η ώρα είναι κατάλληλη για να επαναφέρουμε την παραγωγή και όλη την αλυσίδα της στον τόπο καταγωγής και δημιουργίας της μουστάρδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT