Ιταλία: Πολιτικό αδιέξοδο προμηνύει η παραίτηση Ντράγκι

Ιταλία: Πολιτικό αδιέξοδο προμηνύει η παραίτηση Ντράγκι

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών θα έπληττε την ιταλική οικονομία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε τροχιά πρόωρων εκλογών βρίσκεται η Ιταλία, προκειμένου να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, μία ημέρα μετά την υποβολή παραίτησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο «στάσης» από κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απευθυνθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Αν η ενότητα δεν επανέλθει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η μόνη εναλλακτική λύση θα είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος προειδοποίησε ότι η προοπτική αυτή θα έπληττε την ιταλική οικονομία.

«Αν πέσει ο Ντράγκι, πάμε στις κάλπες. Οι πρόωρες εκλογές είναι επικίνδυνες για τη χώρα», είπε ο Ντι Μάιο μιλώντας στο ραδιόφωνο του δικτύου RTL. Ο ίδιος προσέθεσε ότι, χωρίς πλήρως λειτουργική κυβέρνηση τους ερχόμενους μήνες, η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης από την πανδημία και δεν θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών της ενέργειας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι, που αριθμεί ήδη 18 μήνες στην εξουσία, αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες κρίση εξαιτίας του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων, το οποίο αρνήθηκε να προσφέρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο Ντράγκι είχε ζητήσει από το Κοινοβούλιο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής. Το Κίνημα 5 Αστέρων αρνήθηκε να στηρίξει τον κυβερνητικό του εταίρο προφασιζόμενο ότι οι προτάσεις Ντράγκι δεν ήταν αρκετά τολμηρές.

Απαισιοδοξία

Την κυβερνητική κρίση πυροδότησε το Κίνημα 5 Αστέρων, αρνούμενο ψήφο εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα 5 Αστέρια, που υπέστησαν «σχίσμα» τον περασμένο μήνα με την αποχώρηση του Ντι Μάιο και τη δημιουργία νέου κόμματος από τον υπουργό Εξωτερικών, λειτουργούν αυτή τη στιγμή με αποκλειστικό γνώμονα την αυτοσυντήρηση, καθώς η επιρροή του κόμματος εμφανίζεται να υποχωρεί σταθερά απέναντι στην πρόκληση της ανανεωμένης Ακρας Δεξιάς. Το ενδεχόμενο πολιτικού χάους και τα σενάρια για νέα κρίση χρέους στην ιταλική οικονομία οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα στερήσει από τα κόμματα πολύτιμο χρόνο για τη δημοσίευση προεκλογικών μανιφέστων και την επιλογή υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια. Πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, όμως, εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους γύρω από τις πιθανότητες ανασύστασης του κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν για τις αρχές Οκτωβρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ντράγκι θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να συντάξει προϋπολογισμό για το 2023 ή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρώπη σε αντάλλαγμα των κονδυλίων ανάκαμψης.

Κανένα από τα κόμματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν έχει ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών στον απόηχο της επιστολής παραίτησης Ντράγκι. Το ακροδεξιό κόμμα των Ιταλών Αδελφών, όμως, που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καλωσόρισε αμέσως την προοπτική πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, οι Αδελφοί έχουν ενισχύσει σημαντικά τη δημοτικότητά τους και αναμένεται να αναδειχθούν στο πρώτο κόμμα στην επόμενη εθνοσυνέλευση.

Το Κίνημα 5 Αστέρων αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού προκειμένου να παραμερίσει τις διαφωνίες του με τον Μάριο Ντράγκι, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιστρέψει στα καθήκοντά της. «Μας απομένουν πέντε ημέρες σκληρής δουλειάς για να πείσουμε τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Ντράγκι, ώστε να αρθεί η Ιταλία από τη δραματική κρίση στην οποία εισέρχεται», είπε ο Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT