Ουκρανία: Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της Κρατικής Ασφάλειας – Αντικαθιστά παιδικό φίλο του Ζελένσκι

Ουκρανία: Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της Κρατικής Ασφάλειας – Αντικαθιστά παιδικό φίλο του Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι καρατόμησε συμμάχους του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αναπληρωτή αρχηγό της Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας επέλεξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να αναλάβει τα ηνία της υπηρεσίας, αφού καρατόμησε τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της και παιδικό του φίλο.

Ο Βασίλι Βασίλιεβιτς Μαλιούκ θα αναλάβει προσωρινά την ηγεσία της ουκρανικής Κρατικής Ασφάλειας στη θέση του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ιβάν Μπακάνοφ, όπως αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα το πρωί. 

Πέρα από τον Μπακάνοφ, ο Ζελένσκι απέπεμψε και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας, Ιρίνα Βενεντίκοβα. Νέος Γενικός Εισαγγελέας διορίστηκε ο Ολέξι Σιμονένκο.

Σημειώνεται ότι έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη και εργάζονται εναντίον του κράτους μας».

Πάντως, σύμφωνα με τον Αντρέι Σμιρνόφ, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, ο Μπακάνοφ και η Βενεντίκτοβα δεν απολύθηκαν, αλλά «παύθηκαν από τα καθήκοντά τους» μέχρι να τελειώσει η έρευνα.

Παιδικός φίλος του Ζελένσκι ο πρώην επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Ιβάν Μπακάνοφ είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι. Γνωρίζονται από τον τόπο καταγωγής τους στη νότια Ουκρανία, με τον Μπακάνοφ να βοηθάει τον Ζελένσκι να εδραιώσει καταρχάς την τηλεοπτική του κυριαρχία.

Στη συνέχεια, ήταν ένας από τους «εγκεφάλους» που ενορχήστρωσαν τη μετάβαση του Ζελένσκι από την τηλεοπτική στην… πραγματική προεδρία της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της Κρατικής Ασφάλειας – Αντικαθιστά παιδικό φίλο του Ζελένσκι-1
Ο Ιβάν Μπακάνοφ (φωτ. ΑΡ)

Η Βενεντίκοβα ήταν, επίσης, σύμμαχος του Ουκρανού ηγέτη και τον είχε βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι είχε διορίσει φίλους του και «άσχετους» σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Με πληροφορίες και από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT