Δάκτυλο από Μόσχα υποπτεύεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Δάκτυλο από Μόσχα υποπτεύεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

KIEBO. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο κορυφαίους αξιωματούχους λόγω υποψιών συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ στενός συνεργάτης του απευθύνθηκε προς τη Δύση σημειώνοντας ότι τα οικονομικά του Κιέβου θα καταρρεύσουν εντός διμήνου αν δεν υπάρξει νέα δόση οικονομικής βοήθειας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο κορυφαίους αξιωματούχους λόγω υποψιών συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ στενός συνεργάτης του απευθύνθηκε προς τη Δύση σημειώνοντας ότι τα οικονομικά του Κιέβου θα καταρρεύσουν εντός διμήνου αν δεν υπάρξει νέα δόση οικονομικής βοήθειας.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του, την Κυριακή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι έχουν αρχίσει έρευνες εις βάρος 651 αξιωματούχων υπόπτων για συνεργασία με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών SBU, Ιβάν Μπακάνοφ και τη γενική εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Χθες, συνεργάτης του προέδρου διευκρίνισε ότι οι δύο αξιωματούχοι δεν έχουν παυθεί, αλλά έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες. Οι κατηγορίες εις βάρος του Μπακάνοφ αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάκτηση της Χερσώνας από τους Ρώσους στις αρχές του πολέμου.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν ανατίναξαν τη γέφυρα Αντονόφσκι, παρότι υπήρχε ο σχετικός σχεδιασμός, που θα απέτρεπε την εύκολη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Πολλές από τις εκατοντάδες υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Ζελένσκι αφορούν υφισταμένους του Μπακάνοφ στη Χερσώνα.

Ο Μπακάνοφ είναι παιδικός φίλος του Ουκρανού προέδρου, ήταν επικεφαλής της εταιρείας τηλεοπτικής παραγωγής του και εν συνεχεία επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας. Η Βενεντίκτοβα ήταν η πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας και υπεύθυνη για τις έρευνες γύρω από τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ρόλος αυτός της είχε εξασφαλίσει μεγάλη δημοσιότητα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά στο εσωτερικό θεωρείτο αμφιλεγόμενη λόγω των αστοχιών της σε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

Οικονομική βοήθεια

Εθεσε σε διαθεσιμότητα δύο κορυφαίους αξιωματούχους, καθώς είναι ύποπτοι για συνεργασία με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Τιμοφίι Μιλοβάνοφ, υποστήριξε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από αυτή που λαμβάνει, καθώς και περικοπές δαπανών, αλλιώς σε ένα με δύο μήνες θα υπάρξει σοβαρή οικονομική κρίση.

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στη χώρα συνεχίζονται, με πυραύλους που πέφτουν πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, πάνω από 150 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ρωσικές επιθέσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στόχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν είναι να εξαντλήσει τους αντιπάλους του. Ερωτηθείς για το πότε θα λήξει ο πόλεμος, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα». Ο Πεσκόφ βρισκόταν στο Ιράν, όπου ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται σήμερα να συναντήσει τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραΐμ Ρεϊσί, καθώς και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, η Μαρίνα Οφσιανίκοβα, η Ρωσίδα τηλεπαρουσιάστρια που είχε διαμαρτυρηθεί σε ζωντανή μετάδοση κατά του πολέμου στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης, προσήχθη εκ νέου χθες από τις ρωσικές αρχές. «Με το που έβγαλα βόλτα τα σκυλιά με πλησίασαν», είπε, προσθέτοντας ότι την πήγαν σε αστυνομικό τμήμα και λίγο αργότερα την άφησαν ελεύθερη. Η Οφσιανίκοβα είχε φύγει από τη Ρωσία αλλά πρόσφατα επέστρεψε στη χώρα.

Πηγή: REUTERS, GUARDIAN, WASHINGTON POST

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT