Κυρώσεις στον ρωσικό χρυσό

Απαγόρευση εισαγωγών και μεταφοράς προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση των εισαγωγών και της μεταφοράς ρωσικού χρυσού περιλαμβάνει το συμπληρωματικό πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Το πακέτο συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αναμένεται να εγκριθεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών (επιτροπή Coreper) και να υιοθετηθεί επισήμως μέσω γραπτής διαδικασίας, το αργότερο έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης), γνώση της οποίας έχει η «Κ», ο χρυσός είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας μετά την ενέργεια. Αν εγκριθεί ως έχει, η απαγόρευση θα ενεργοποιηθεί με το που τεθεί σε ισχύ η σχετική απόφαση του Συμβουλίου. Πάντως, εξαιρείται από την απαγόρευση ο χρυσός σε μορφή κοσμημάτων, ενώ οι υφιστάμενες κυρώσεις έχουν ήδη περιορίσει δραστικά τις συναλλαγές, που τώρα θα τεθούν εκτός νόμου.

Δήλωση περιουσίας

Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης η υποχρέωση Ρώσων ολιγαρχών να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών, ώστε τυχόν παράλειψη να ισοδυναμεί με παραβίαση των κυρώσεων και να δημιουργεί τη νομική βάση για την κατάσχεσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο αυτό το μέτρο.

Επιπλέον, προτείνεται η επέκταση του μέτρου απαγόρευσης της αποδοχής καταθέσεων (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ) σε νομικές οντότητες με έδρα σε τρίτες χώρες, οι οποίες ελέγχονται από Ρώσους υπηκόους ή άτομα που διαμένουν στη Ρωσία. Τέλος, νέα πρόσωπα και οντότητες θα προστεθούν στη «μαύρη» λίστα της Ε.Ε.

Το πακέτο αναμένεται να εγκριθεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί επισήμως, το αργότερο έως την Παρασκευή.

Τριπλό μήνυμα

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρενέβη για μία ακόμα φορά μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο κ. Κουλέμπα, μέσω Twitter, δήλωσε ότι το βασικό του μήνυμα ήταν τριπλό: περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, περισσότερες κυρώσεις και υποχρέωση λογοδοσίας για τη Ρωσία. Ετσι, όπως σημείωσε, θα αποκατασταθεί η ειρήνη, θα ενισχυθεί η ασφάλεια και θα προστατευθεί η σταθερότητα της Ευρώπης.

Στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Ζοσέπ Μπορέλ, απάντησε στους επικριτές της πολιτικής των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, χαρακτηρίζουν «σφάλμα» τις κυρώσεις. «Δεν θεωρώ ότι ήταν σφάλμα», τόνισε. Μιλώντας σε έντονο ύφος, ο Ισπανός αξιωματούχος έδειξε ένα διάγραμμα για να αποδείξει ότι η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οδήγησε σε πτώση των παγκόσμιων τιμών – όχι σε αύξησή τους, όπως ισχυρίζονται οι πολέμιοι της συγκεκριμένης πολιτικής. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ΣΕΥ, κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ούτε αυτοί έχουν. […] Ο Πούτιν βασίζεται στην ιδέα της κόπωσης των δημοκρατιών».

Ο κ. Μπορέλ τοποθετήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του εφοδιασμού της Ε.Ε. με ρωσικό φυσικό αέριο. «Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», είπε. «Θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε αυτό το καλοκαίρι».

Σήμερα, εν τω μεταξύ, μετά την πρόσφατη συμφωνία Σόφιας – Σκοπίων για τις διμερείς τους διαφορές, θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η διακυβερνητική διάσκεψη που συνιστά την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Ζοσέπ Μπορέλ μίλησε για «ιστορική στιγμή» και σπάνια «καλή είδηση». Την ικανοποίησή του για το γεγονός εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας για «μακρά προσπάθεια» και «ιδιαιτέρως επίπονη διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT