Λαβρόφ: Στόχος η ανατροπή του Ζελένσκι

Λαβρόφ: Στόχος η ανατροπή του Ζελένσκι

Προχωράει η συμφωνία για τα σιτηρά, παρά τον ρωσικό κρουζ στην Οδησσό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Πέντε ημέρες αφότου είχε δηλώσει ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν περιορίζονται στο Ντονμπάς», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε την Κυριακή τι εννοούσε: την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. «Θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να απελευθερωθούν από το βάρος αυτού του απολύτως απαράδεκτου καθεστώτος», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ μιλώντας στο συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου και οι σύμμαχοί της στη Δύση προσπαθούν να μετατρέψουν την Ουκρανία «σε αιώνιο εχθρό της Ρωσίας». «Αλλά οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να ζουν μαζί, σίγουρα θα βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απαλλαγεί από το αντιλαϊκό και ανιστόρητο καθεστώς». Στις αρχές του πολέμου, η Ρωσία διέψευδε ότι ο στόχος της είναι η εγκατάσταση φιλικής κυβέρνησης στο Κίεβο και έκανε λόγο μόνο για την προστασία των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας.

Λαβρόφ: Στόχος η ανατροπή του Ζελένσκι-1

Ευθύνες στη Δύση

Στην περιοδεία του στην Αφρική, ο Λαβρόφ διαμηνύει στις χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών, ότι η ευθύνη για την παρεμπόδιση των εξαγωγών βαραίνει τη Δύση. Ως προς τα σιτηρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς την Παρασκευή υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη συμφωνίες που προβλέπουν την επανέναρξη των εξαγωγών από τα τρία ουκρανικά λιμάνια – της Οδησσού, του Γιούζνι και του Τσερνομόρσκ. Ουκρανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχουν αφαιρέσει τις νάρκες από τον θαλάσσιο διάδρομο που θα χρησιμοποιήσουν οι νηοπομπές με τα σιτηρά, υπό την παρακολούθηση κέντρου επιχειρήσεων που θα στελεχώνεται από Ουκρανούς, Ρώσους, Τούρκους και αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Η υλοποίηση της συμφωνίας προχωράει, παρά το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό το Σάββατο. Αρχικά η Μόσχα είχε ισχυριστεί ότι οι δύο πύραυλοι κρουζ που έπεσαν στο λιμάνι της πόλης δεν ήταν ρωσικοί, ενώ εν συνεχεία υποστήριξε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δεν αποκλείει τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Δύο καταλύτες

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπί- θεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας.

Το πόσο όμως θα διαρκέσει η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής εξαρτάται από τουλάχιστον δύο παράγοντες. Πρώτον, το αν θα υπάρξει παράλληλη εφαρμογή της δεύτερης συμφωνίας, που προβλέπει την άρση των κυρώσεων που δυσχεραίνουν τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και δεύτερον αν θα υλοποιηθεί ή όχι η προαναγγελθείσα μεγάλη ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Χερσώνας.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει προσφερθεί να βοηθήσει στην άρση των παράνομων κυρώσεων που αποτρέπουν τη διακίνηση ρωσικών σιτηρών, την ασφάλιση και τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων σε ξένα λιμάνια και ξένων πλοίων σε ρωσικά λιμάνια», είπε ο Λαβρόφ. «Ας ελπίσουμε ότι θα το πετύχει».

Δημοψήφισμα

Η Ρωσία σκοπεύει να οργανώσει δημοψήφισμα στις κατειλημμένες περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να τις ενσωματώσει στη ρωσική ομοσπονδία. Την ίδια περίοδο η Ουκρανία ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας, επιχείρηση που, όπως δηλώνουν Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, θα χρειαστεί πολύ περισσότερους στρατιώτες και πολεμικό υλικό από αυτό που διαθέτει τώρα η Ουκρανία.

«Θα είναι μεγάλη, τρελή μάχη», είπε στην αμερικανική εφημερίδα ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Μάικλ Μαλντονάλντο, ο οποίος έχει ενταχθεί στην 28η ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού. Η 28η ταξιαρχία προετοιμάζει την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αμερικανικά πυραυλικά συστήματα τύπου Himars για να εξουδετερώσει ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και άλλους στόχους. «Βλέπουμε τη Χερσώνα σαν την επόμενη Φαλούτζα», προσέθεσε.

Πηγή: Reuters, Guardian, NYT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT