Αντιαλκοολικές τάσεις εμφανίζουν οι νέοι Βρετανοί

Αντιαλκοολικές τάσεις εμφανίζουν οι νέοι Βρετανοί

ΛΟΝΔΙΝΟ. Γενική υποχώρηση της κατανάλωσης αλκοόλ διαπιστώνει βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά του αλκοολισμού, μετά την έξαρση των πωλήσεων την περίοδο των lockdowns. Ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι ποσοστό 26% των Βρετανών ηλικίας 16 με 24 ετών δεν πίνει καθόλου αλκοόλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Γενική υποχώρηση της κατανάλωσης αλκοόλ διαπιστώνει βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά του αλκοολισμού, μετά την έξαρση των πωλήσεων την περίοδο των lockdowns. Ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι ποσοστό 26% των Βρετανών ηλικίας 16 με 24 ετών δεν πίνει καθόλου αλκοόλ.

Η νέα αυτή τάση έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά να προκαλούν την έκπληξη του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας. Ισως η αποστασιοποίηση της νέας γενιάς από το αλκοόλ να σχετίζεται με την απομυθοποίηση της μέθης ως ψυχαγωγικής πρακτικής. Οι εξευτελιστικές σκηνές μεθυσμένων ενηλίκων σε δρόμους βρετανικών πόλεων ή σε θέρετρα είναι βέβαιο ότι έχουν αποθαρρύνει σημαντικό αριθμό νέων από το οινόπνευμα.

Ακόμη και χωρίς τις δεινές συνέπειες του αλκοολισμού (προβλήματα υγείας, βία, κατάθλιψη, θάνατος), το θέαμα που προσφέρουν οι νέοι Βρετανοί σε κατάσταση μέθης είναι ικανό να αποτρέψει τη νεότερη γενιά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ριζική αλλαγή

Η αποστασιοποίηση της νέας γενιάς από το οινόπνευμα πιθανόν να σχετίζεται με την απομυθοποίηση της μέθης ως ψυχαγωγίας.

Η μέθη έπαψε, από την πλευρά της, να αποτελεί σήμερα αναγκαίο στάδιο ενηλικίωσης για τους εφήβους. Οι παρέες της δεκαετίας του 1980 δεν διανοούνταν να μείνουν νηφάλιες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Η αντιαλκοολική εκστρατεία, όμως, και η δημοσίευση ολοένα περισσότερων μελετών για τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος στην ανθρώπινη υγεία, συνετέλεσαν σε ριζική αλλαγή στάσης της κοινωνίας, όπως ακριβώς συνέβη και με την αντικαπνιστική εκστρατεία και τη διασύνδεση καπνίσματος με ανίατες και θανατηφόρες παθήσεις.

Η νέα τάση αποχής από το αλκοόλ (αλλά και από ναρκωτικά) προκαλεί το ενδιαφέρον των ψυχολόγων. Η νέα γενιά είναι καλύτερα ενημερωμένη, πιο ώριμη και λιγότερο καταπιεσμένη από τις προηγούμενες. Οι νέοι Βρετανοί προτιμούν πλέον να πίνουν σαν Ευρωπαίοι και όχι σαν Αμερικανοί ή Αυστραλοί. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ζωής τους, παραδοσιακή περίοδο αδιάκοπης κατανάλωσης αλκοόλ, οι νέοι φορτώθηκαν με φοιτητικά δάνεια, γεγονός που τους στέρησε τη χαλαρή αντιμετώπιση τη ζωής που είχαν υιοθετήσει προηγούμενες γενιές. Ισως, πάλι, η νέα τάση στην αποχή να προέρχεται από πιο σκοτεινές εμπειρίες. Οι νηφάλιες γυναίκες νιώθουν πιο ασφαλείς και δεν κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης ή βιασμού.

Το ταξικό «στίγμα»

Η κουλτούρα της μέθης, όπως αποτυπώνεται στους τόπους διακοπών της Ισπανίας ή της Ελλάδας, έχει συνδεθεί με την αγγλική εργατική τάξη, με εκπομπές αφιερωμένες στις υπερβολές εκδρομέων, τον στιγματισμό των συνηθειών αυτών και την ταύτισή τους με την εργατική τάξη. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, όμως, ότι ο αλκοολισμός δεν αποτελεί προνόμιο των κατώτερων τάξεων, με την πάθηση να εξαπλώνεται σε κάθε κοινωνικό και εισοδηματικό στρώμα.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT