Πόλεμος επιρροής Ρωσίας και Γαλλίας στην Αφρική

Πόλεμος επιρροής Ρωσίας και Γαλλίας στην Αφρική

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Τη Ρωσία εμφάνισε χθες ως αξιόπιστο και ολιγαρκή εταίρο της Αιθιοπίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επανέλαβε τη «γραμμή» αυτή και στις δύο προηγούμενες στάσεις της αφρικανικής περιοδείας του, στο Κονγκό και στην Ουγκάντα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Τη Ρωσία εμφάνισε χθες ως αξιόπιστο και ολιγαρκή εταίρο της Αιθιοπίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επανέλαβε τη «γραμμή» αυτή και στις δύο προηγούμενες στάσεις της αφρικανικής περιοδείας του, στο Κονγκό και στην Ουγκάντα.

Ο Λαβρόφ περιέγραψε τις χώρες της Αφρικής ως έτοιμες και πρόθυμες να καθορίσουν το μέλλον τους χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις σε έναν κόσμο χωρίς αμερικανική ηγεμονία. Η Μόσχα είναι πραγματικός φίλος της Αφρικής, υποστήριξε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει –σε αντίθεση με τις ΗΠΑ– την επιβολή νεοαποικιοκρατικών προτύπων στην αφρικανική ήπειρο. «Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη δεν θα ήθελε να ζει λες και η αποικιοκρατία έχει επιστρέψει», είπε ο Ρώσος υπουργός κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στη ρωσική πρεσβεία της Αντίς Αμπέμπα.

Ανταγωνιστικές περιοδείες επίθεσης γοητείας Λαβρόφ και Μακρόν στις χώρες της ηπείρου.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκεπτόταν το Καμερούν, όπου δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια σε κράτη της περιοχής προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή τροφίμων και να φροντίσουν τη διατήρηση των τιμών αναγκαίων αγαθών σε λογικά επίπεδα. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν αποσαφήνισε το ύψος της οικονομικής βοήθειας που σχεδιάζει να προσφέρει η Γαλλία, διαβεβαίωσε τον Καμερουνέζο ομόλογό του Πολ Μπιγιά ότι η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει τη Δυτική Αφρική. Ο Μακρόν θα μεταβεί σήμερα στο Μπενίν, για να ολοκληρώσει την περιοδεία του αύριο στη Γουινέα-Μπισάου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η Αφρική εξαρτάται άμεσα από τη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερο από το ήμισυ των αναγκών της σε σιτάρι, γεγονός που καθιστά υπαρκτό το φάσμα του λιμού σε περίπτωση αδυναμίας εξαγωγής σιτηρών από τις δύο εμπόλεμες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT