Ατμοσφαιρική ρύπανση και άνοια

Αμέτρητους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία εγκυμονεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με νέα, εκτενή μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για τις Ιατρικές Συνέπειες των Ατμοσφαιρικών Ρύπων (επιστημονική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης), η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέτρητους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία εγκυμονεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με νέα, εκτενή μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για τις Ιατρικές Συνέπειες των Ατμοσφαιρικών Ρύπων (επιστημονική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης), η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας. Για να εξαγάγει σαφή συμπεράσματα, η βρετανική επιτροπή ανέλυσε 70 επιμέρους έρευνες που εκπονήθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στον εγκέφαλο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο πέρασμα του χρόνου.

Το πόρισμα της επιστημονικής έκθεσης, που έχει έκταση 291 σελίδων, είναι ότι η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο επιτάχυνσης της «έκπτωσης των γνωσιακών δεξιοτήτων και της εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους». Χωρίς να είναι απολύτως σαφές πώς συνδέονται αυτά τα δύο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η είσοδος των ρύπων στο κυκλοφορικό σύστημα επηρεάζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας χαρακτηριστικά συμπτώματα.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αναλύσαμε καταγράφουν τη σαφή συσχέτιση της χρόνιας έκθεσης στη ρύπανση της ατμόσφαιρας με τον περιορισμό της γνωστικής λειτουργίας, την εμφάνιση προβλημάτων στην οπτική χωρική αντίληψη και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης γεροντικής άνοιας. Οι εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται, διαφοροποιούνται ανά περίπτωση και μπορεί να αφορούν την εκτελεστική λειτουργία, την ικανότητα προσοχής, τη μνήμη, τον λόγο κ.ο.κ. Οι απεικονιστικές καταγραφές του εγκεφάλου, ωστόσο, φανερώνουν σαφή διασύνδεση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση με την ατροφία της λευκής ουσίας».

Η έκθεση σε ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο επιτάχυνσης της έκπτωσης των γνωσιακών δεξιοτήτων και της εμφάνισης άνοιας.

Αυτή τη φορά, πάντως, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να απαντήσουν ποιοι ακριβώς ρύποι είναι περισσότερο επικίνδυνοι για τη διανοητική υγεία, καθώς οι μελέτες που αξιολογήθηκαν επιρρίπτουν την ευθύνη σε διαφορετικά στοιχεία. Η βρετανική επιτροπή θεωρεί επιτακτική την εκπόνηση περαιτέρω ερευνών προκειμένου να διασαφηνισθούν όλα τα στοιχεία που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την άνοια και να αποκρυπτογραφηθούν οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι πάσχουν από έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων τους λόγω γήρατος στη χώρα.

Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία που έχει καταγραφεί πληρέστερα αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα. Η εισπνοή ατμοσφαιρικών ρύπων ενδέχεται να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την ευκαμψία τους και κάνοντάς τα πιο στενά. Ετσι, αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων, καρδιακών αρρυθμιών, ακόμη και εμφράγματος, σύμφωνα με τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ο περιβαλλοντικός νόμος που ψηφίσθηκε στο Λονδίνο πέρυσι επιβάλλει τον καθορισμό νέων στόχων μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT