Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με το βλέμμα στην Ταϊβάν

Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με το βλέμμα στην Ταϊβάν

Τα θέματα στη σινοαμερικανική ατζέντα, πολλά και ακανθώδη. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν ωστόσο για άλλη μια φορά η Ταϊβάν, την οποία σχεδιάζει να επισκεφθεί η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας επρόκειτο να έχουν σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) την κατά σειρά πέμπτη μεταξύ τους συνομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η συνομιλία ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:30 ώρα Ελλάδας.  

Υπενθυμίζεται πως οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι είχαν συνομιλήσει για τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Τα θέματα στη σινοαμερικανική ατζέντα, πολλά και ακανθώδη: Το εάν ο Μπάιντεν θα άρει ορισμένους από τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ κατά της Κίνας… Το εάν ο Σι πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία… Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εν εξελίξει ρωσική εισβολή (την οποία η Κίνα ακόμη δεν έχει καταδικάσει)… Η κλιματική κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο κατά τρόπο συλλογικό κ.ά.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν ωστόσο, για άλλη μια φορά, η Ταϊβάν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρο Gzero του Eurasia Group.

Η πρόθεση της 82χρονης προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να επισκεφθεί το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν (το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «κινεζική επικράτεια»), έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις πίσω στην κινεζική πρωτεύουσα. Η κινεζική ηγεσία απειλεί πως θα υπάρξουν «συνέπειες» για την Αμερική εάν η Πελόζι πατήσει πόδι στην Ταϊπέι.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις – που σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν αντιτίθενται στο επικείμενο φημολογούμενο ταξίδι της Πελόζι – ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε ακόμη και να επιχειρήσει να καταρρίψει το αεροπλάνο που θα μεταφέρει την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής.

Ο Μπάιντεν αναμενόταν, από την πλευρά του, να μεταφέρει στον Σι ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει μεν τα σχέδια της Πελόζι, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τα ακυρώσει.

Σημειώνεται πως η Πελόζι που προέρχεται από το κόμμα των Δημοκρατικών, εάν όντως πραγματοποιήσει τελικώς το ταξίδι της, θα είναι η πρώτη πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής που επισκέπτεται την Ταϊβάν μετά το 1997.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT