Πάνω από δύο ώρες η συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Καρφιά από τον Κινέζο για την Ταϊβάν

Πάνω από δύο ώρες η συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Καρφιά από τον Κινέζο για την Ταϊβάν

Σχεδόν δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνομιλία που είχαν σήμερα οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας. «Όσοι παίζουν με τη φωτιά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καούν», φέρεται να δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος με το βλέμμα στην Ταϊβάν.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, είχαν σήμερα συνομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες.

«Η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε στις 10:50 π.μ.», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος σε μια επικοινωνία που είχε ξεκινήσει 2 ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 π.μ. (ώρα ΗΠΑ).

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021. Η τελευταία φορά που οι δύο τους είχαν συνομιλήσει προηγουμένως ήταν τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πίσω στην Ουάσιγκτον υπάρχει η εκτίμηση πως η διατήρηση ανοιχτών διαύλων ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση και τη μερική έστω εκτόνωση των μεταξύ τους εντάσεων.

Οι επίμαχες εντάσεις ωστόσο ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια, με φόντο τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί στα κινεζικά προϊόντα, τον πόλεμο στην Ουκρανία (τον οποίο το Πεκίνο ακόμη δεν έχει καταδικάσει), τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Σινγιάνγκ), την πανδημία (βλ. καταγγελίες που την θέλουν να ξεκίνησε από την κινεζική Γουχάν) και, μεταξύ άλλων, την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν που θέλει να απεξαρτηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το Πεκίνο αν και επισήμως θεωρείται και εκείνη κομμάτι της «μίας Κίνας» (one China policy).

Ειδικά το θέμα της Ταϊβάν, έχει αποκτήσει νέα ένταση τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο τις φήμες που θέλουν την 82χρονη πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να επισκέπτεται την Ταϊπέι.

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καούν. Ελπίζω ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό καθαρά», φέρεται να είπε αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν οι δυο τους σήμερα, όπως αναφέρουν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT