Η Μόσχα κατά της ελευθερίας της έκφρασης

Η Μόσχα κατά της ελευθερίας της έκφρασης

Βροχή προστίμων σημειώθηκε χθες στη Ρωσία εναντίον μέσων επικοινωνίας αλλά και προσώπων σε μια προσπάθεια πλήρους καταστολής της ελευθερίας του λόγου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βροχή προστίμων σημειώθηκε χθες στη Ρωσία εναντίον μέσων επικοινωνίας αλλά και προσώπων σε μια προσπάθεια πλήρους καταστολής της ελευθερίας του λόγου. Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε βαριές οικονομικές ποινές στη Μeta Platforms Inc, ιδιοκτήτρια του WhatsApp, στη Snap Inc, ιδιοκτήτρια του Snapchat, και σε άλλες ξένες εταιρείες εξαιτίας της φερόμενης άρνησής τους να αποθηκεύουν τα δεδομένα Ρώσων χρηστών σε ρωσικό έδαφος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα προσπαθεί να χτυπήσει τους ηλεκτρονικούς κολοσσούς του τομέα της επικοινωνίας με κάθε αφορμή.

Χθες το περιφερειακό δικαστήριο Ταγκάνσκι της ρωσικής πρωτεύουσας επέβαλε πρόστιμο περίπου 300.000 ευρώ στο WhatsApp, 34.597 ευρώ στον όμιλο Match Group, ιδιοκτήτη του Tinder, και από 16.316 ευρώ στις εταιρείες Snap και Hotel.com. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Snap είχε επιβληθεί πρόστιμο για το ίδιο αδίκημα τον περασμένο Αύγουστο.

Πρόστιμα σε εταιρείες τεχνολογίας και ανάκληση της άδειας της Novaya Gazeta.

Και στην Οφσιγιανίκοβα

Πρόστιμο 800 ευρώ επιβλήθηκε επίσης χθες στη Ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οφσιγιανίκοβα καθώς κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της υπονόμευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέσω των αναρτήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες καταγγέλλει διαρκώς τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Η δημοσιογράφος χαρακτήρισε «παράδοξη» την κατηγορία που τη βάρυνε, ενώ η ακροαματική διαδικασία σε διοικητικό δικαστήριο της Μόσχας ήταν εξαιρετικά σύντομη. Ο πρόεδρος της έδρας τόνισε χθες ότι «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Οφσιγιανίκοβα διέπραξε το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται. Η γνησιότητά τους δεν αμφισβητείται». Η δημοσιογράφος απέκτησε παγκόσμια φήμη τον Μάρτιο, όταν εισέβαλε σε στούντιο της κρατικής τηλεόρασης, όπου εργαζόταν τότε, καταγγέλλοντας οn air τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ζήτησε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας της Novaya Gazeta, υπερμάχου της ανεξαρτησίας του Τύπου. Η εφημερίδα πλέον εκδίδεται στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς της είχε ζητηθεί ήδη από τον Μάρτιο να αφαιρεθούν δημοσιεύματα σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης διευθυντής της, Ντμίτρι Μουράτοφ, παραμένει στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT