Επιχείρηση ανακατάληψης της Χερσώνας

Επιχείρηση ανακατάληψης της Χερσώνας

Στο τραπέζι διαλόγου ΗΠΑ - Ρωσίας συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ότι η προετοιμασία της ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανακατάληψη της Χερσώνας προχωρεί, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι ο πόλεμος με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αποβεί νικηφόρος.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές κινήσεις, ουκρανικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Χερσώνα. Η πόλη που βρίσκεται βόρεια της χερσονήσου της Κριμαίας καταλήφθηκε από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου.

Ενα από τα παράπλευρα ζητήματα της σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία, η ανταλλαγή Αμερικανών και Ρώσων κρατουμένων, βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά, όπως δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια λύση. Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία να απελευθερώσει την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνι Γκρίνερ και τον εργαζόμενο σε εταιρεία ασφαλείας Πολ Γουίλαν με πιθανό αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ. Η συμφωνία επρόκειτο να αποτελέσει αντικείμενο της πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι σαφές πότε θα γίνει το τηλεφώνημα, στο οποίο οι δύο υπουργοί επρόκειτο να συζητήσουν και το ζήτημα των ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών.

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι ο πόλεμος με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αποβεί νικηφόρος.

Στην Ευρώπη, η προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα έχει εντείνει τις συζητήσεις γύρω από τους στόχους του πολέμου. «Ο πόλεμος με αυτή τη μορφή δεν μπορεί να αποβεί νικηφόρος», δήλωσε ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπαν κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ, που συνίσταται στον εξοπλισμό και στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, «έχει δείξει έως τώρα ότι δεν επιτυγχάνει». Σύμφωνα με τον Ορμπαν, αν δεν αλλάξει η στρατηγική δεν θα υπάρξει ειρήνη, αντιθέτως αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να οδηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε «εμπόλεμη κατάσταση».

Στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ τόνισε τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου. «Ολόκληρο το πλέγμα της οικονομίας μας κινδυνεύει με κατάρρευση. Αν δεν προσέξουμε, η Γερμανία μπορεί να οδηγηθεί σε αποβιομηχάνιση», υποστήριξε ο Κρέτσμερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit.

Εν τω μεταξύ, ένα βήμα ακόμη προς την οικοδόμηση ουκρανικής εθνικής ταυτότητας έγινε χθες με τον εορτασμό, για πρώτη φορά, της επετείου ίδρυσης του ουκρανικού κράτους. Παράλληλα, χθες η Ουκρανία αποφάσισε να χορηγήσει ειδικά δικαιώματα στους Πολωνούς που ζουν στη χώρα, σε αναγνώριση της βοήθειας που προσφέρει η Πολωνία για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Πηγή: GUARDIAN, SPIEGEL

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT