Εναλλαγές με συζητήσεις και απειλές

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία της Πέμπτης, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά από κοντά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι σινοαμερικανικές εντάσεις θα σταματήσουν μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία της Πέμπτης, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά από κοντά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι σινοαμερικανικές εντάσεις θα σταματήσουν μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επρόκειτο χθες να αναχωρήσει για περιοδεία στην Ασία, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει στάση στην Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι η απάντησή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι «αποφασιστική και ισχυρή», χωρίς να αποκλείει την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Αν από την άλλη πλευρά η Πελόζι αποφύγει την προκλητική για την Κίνα επίσκεψη, οι ιέρακες του αμερικανικού κατεστημένου θα υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ υποχώρησαν μπροστά στις κινεζικές απαιτήσεις.

Οι απότομες εναλλαγές μεταξύ συνομιλιών και απειλών αποτελούν πλέον πάγιο χαρακτηριστικό των σινοαμερικανικών σχέσεων από το 2017, όταν ο τότε πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο και λίγες εβδομάδες αργότερα επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα. Εκτοτε οι σχέσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ μερίδα της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες ενθαρρύνει την όλο και πιο άτεγκτη στάση.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αποτέλεσε τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιστάσεις, η Κίνα αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη συνομιλία «εποικοδομητική», ενώ ο Σι χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους για να αποτρέψει την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. «Οποιος παίζει με τη φωτιά, θα καεί», είπε.

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν να συναντηθούν – Το Πεκίνο προειδοποιεί για την Ταϊβάν.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι η Κίνα θα αντιδράσει στην επίσκεψη με υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών και αποστολή πολεμικών πλοίων κοντά στις ακτές της Ταϊβάν. Αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τη συνοδεία του σπεύδει στην περιοχή.

Κάλπες και συνέδριο

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα τεταμένοι γιατί και οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιδείξουν αποφασιστικότητα ενόψει σημαντικών εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων: για τις ΗΠΑ είναι οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ για την Κίνα το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε ο αναλυτής του Eurasia Group, Αλι Γουάιν. «Οι προσπάθειες να κατακτήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπερτερούν των προσπαθειών για εξασφάλιση βιώσιμης συμβίωσης». Η δημοτικότητα του Μπάιντεν βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων για την οικονομία. Αυτό τον εμποδίζει από το να λάβει αποφάσεις για τις οποίες μπορεί να κατηγορηθεί ως αδύναμος, με αποτέλεσμα να μην έχει ακυρώσει ακόμη και τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα που έλαβε ο προκάτοχός του εις βάρος της Κίνας.

Πηγή: BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT