Τουρκικός αντιδραστήρας με «ρούβλια»

Τουρκικός αντιδραστήρας με «ρούβλια»

Εμβάσματα από τη Ρωσία σε θυγατρική της για εργοστάσιο στο Ακούγιου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Χρηματικά εμβάσματα στέλνει ρωσική κρατική εταιρεία σε θυγατρική της, η οποία πρόκειται να κατασκευάσει το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ακούγιου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου με κόστος 20 δισ. δολαρίων, διαλύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη καθυστέρηση του έργου εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

Η ρωσική Rosatom έστειλε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ποσό των 5 δισ. δολαρίων σε Τούρκο εργολάβο για τις αρχικές εργασίες κατασκευής, ενώ δύο ακόμη εμβάσματα σε δολάρια είναι προγραμματισμένα για αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Rosatom αναφέρει ότι παρότι το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, η δαπάνη είναι περιορισμένη. Η ρωσική εταιρεία ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία χρηματοδότησης του πυρηνικού εργοστασίου είναι απόρρητη.

Το σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την τουρκική εθνική οικονομία και τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες. Το εργοστάσιο αναμένεται να καλύπτει ποσοστό 10% των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό, μετά τη λειτουργία και των τεσσάρων αντιδραστήρων. Παρότι οι δύο αρχικοί κύριοι χρηματοδότες του έργου, οι ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από το έργο εξαιτίας των κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν από τη Δύση, η κατασκευάστρια του πυρηνικού σταθμού και μοναδική ιδιοκτήτης του, Rosatom, δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του δαπανηρού έργου, από διαφορετική ρωσική εταιρική οντότητα αυτή τη φορά.

Η ρωσική Rosatom χρηματοδοτεί την κατασκευή του έργου –ύψους 20 δισ. δολ.– μετά τις δυτικές κυρώσεις σε Sberbank και Sovcombank.

Ετοιμο το 2026

Η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα άρχισε το 2018, ενώ του δεύτερου το 2020. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2026. Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη γενναιοδωρία του Πούτιν και την προθυμία του να προωθήσει τα εμβάσματα ως ανταμοιβή για τον ρόλο που έπαιξε ο Ταγίπ Ερντογάν στην υπογραφή συμφωνίας με στόχο την απελευθέρωση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Ερντογάν και Πούτιν αναμένεται να συναντηθούν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 5 Αυγούστου.

Τη δεκαετία του 1970, Σοβιετικοί μηχανικοί είχαν κατασκευάσει σειρά εργοστασίων στην Τουρκία, που περιελάμβαναν κλωστοϋφαντουργίες, εργοστάσια αλουμινίου και γυαλιού. Η Ρωσία παραμένει κρίσιμος ενεργειακός εταίρος για την Αγκυρα καλύπτοντας ποσοστό 25% των συνολικών αναγκών της Τουρκίας σε αργό πετρέλαιο και 45% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Οι δύο χώρες συνεργάζονται αυτή τη στιγμή για την εκπόνηση μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει στην Τουρκία να πληρώνει μέρος ή ακόμη και το σύνολο των ρωσικών ενεργειακών της εισαγωγών σε τουρκικές λίρες, απαλλάσσοντας την τουρκική οικονομία από την επαχθή ανάγκη καταβολής των ενεργειακών δαπανών της σε συνάλλαγμα.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT